Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο

δεν-υπάρχει-άλλος-χρόνος-για-χάσιμο-821087

Της Βάσως Κυριαζή

Οταν τον περασμένο Μάρτιο άρχιζε η μεγάλη δοκιμασία με την πανδημία, η χώρα ανασκουμπώθηκε πρωτίστως, ώστε να προετοιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση.

Το δεύτερο κύμα ωστόσο ήρθε φουριόζο. Πολλά τα θύματα, ραγδαία αύξηση νοσηλευομένων και μολύνσεων δοκιμάζει το σύστημα υγείας. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν άνιση μάχη με τον φονικό ιό σε νοσοκομεία, που οι αντοχές τους δοκιμάζονται, κυρίως διότι οι γιατροί είναι λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν. Δεν επαρκούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά. Για αυτό και τους ακούμε να διαμαρτύρονται και να ζητούν επιπλέον προσωπικό. Αν κανείς επισκεφτεί εφημερία βράδυ στο Αχιλλοπούλειο, αυτές τις δύσκολες ημέρες που δεχόμαστε κανονική επίθεση και γίνεται πόλεμος, θα καταλάβει τι εννοώ.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έχουμε πολλές φορές καταγράψει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι απολύτως δίκαιο το αίτημά τους για επιπλέον ενίσχυση, κυρίως σε αυτή τη συγκυρία, με την πανδημία να βρίσκεται στο αποκορύφωμα.

Η προσωπική περιπέτεια υγείας συγγενικού προσώπου με υποχρέωσε για ένα ολόκληρο 24ωρο να βρεθώ στο Αχιλλοπούλειο. Οσα είδα με κάνουν αβίαστα να πω, ναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πραγματικά ήρωες, όπως και το επικουρικό προσωπικό στα τηλεφωνικά κέντρα, στην καθαριότητα.

Είδα γιατρούς για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος να σέρνουν φορεία ασθενών από τα επείγοντα περιστατικά στο ακτινολογικό και στον αξονικό. Τραυματιοφορείς να τρέχουν έξω για να παραλάβουν ασθενείς, πριν ακόμη το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στρίψει τη στροφή της Αθανασάκη και τους νοσηλευτές να είναι κατά πάνω για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όποιον έσπευδε να απευθυνθεί στα επείγοντα.

Πλην της υποστελέχωσης, η κατάσταση δεν είναι διόλου ρόδινη και για έναν ακόμη λόγο. Προκύπτουν ζητήματα συντονισμού μεταξύ των δημοσίων δομών υγείας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι κρίμα όλος αυτός ο αγώνας που γίνεται να χωλαίνει επειδή δεν υπάρχει αμφίδρομη ενημέρωση και επικοινωνία με αποτέλεσμα να γίνονται μπαλάκι οι ασθενείς και οι γιατροί πολλές φορές να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, δίχως απαραιτήτως να έχουν την ευθύνη. Τα νοσοκομεία είναι πράγματι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ίδιο όμως πρέπει να γίνει και με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δηλαδή τα Κέντρα Υγείας, τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ. Ολοι πρέπει να συμβάλλουν, διότι τώρα είναι η ώρα του πολέμου. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες γιατρούς. Κατά την εκτίμησή μας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πρόσκληση. Είσαι ιδιώτης γιατρός και θέλεις να βοηθήσεις; Πας στο Νοσοκομείο, δηλώνεις «παρών», φοράς την άσπρη μπλούζα και δίνεις τη μάχη. Το υπουργείο Υγείας άλλωστε δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο και καθόρισε τις αμοιβές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου