Η ξέφρενη κούρσα του ιού

η-ξέφρενη-κούρσα-του-ιού-822177

Ο πόλεμος είναι ύπουλος. Ο ιός χτυπά αδιακρίτως. Αν το συνειδητοποιήσουμε, θα είναι πιο ανώδυνη η μάχη από εδώ και πέρα. Κατά τα άλλα, ο λόγος ανήκει πλέον μόνο στους επιστήμονες

Της Βάσως Κυριαζή

Οτι βιώνουμε σκηνικό πολέμου δεν το αμφισβητεί κανείς πλέον. Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Οσοι έλεγαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ότι θα πρέπει να κάνουμε το παν για να μη ζήσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως στην Ιταλία, είχαν τελικά δίκιο. Το βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα στα νοσοκομεία της χώρας, εκεί όπου δίνεται η μεγάλη μάχη, δύσκολη, άνιση, διότι ο ιός είναι επιθετικός, ύπουλος και την ίδια στιγμή οι αντοχές του ΕΣΥ είναι συγκεκριμένες. Αν θα αντέξει ή όχι θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τη δική μας συμπεριφορά. Τη στάση που θα κρατήσουμε ως πολίτες στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, διότι μπορεί να ενοχλεί ορισμένους, αλλά ναι, υπάρχει ατομική ευθύνη. Ατομική ευθύνη είναι να μη γράφει κάποιος στα παλιά του τα παπούτσια τις οδηγίες των επιστημόνων και να επιμένει στο δικό του χαβαλέ, μην τηρώντας τα απαραίτητα και στοιχειώδη μέτρα για να παραμείνουν υγιείς ο ίδιος και το περιβάλλον του. Οταν βρεθείς θετικός στον ιό και πρέπει να τηρήσεις αυστηρό αυτοπεριορισμό οφείλεις να το κάνεις και όχι να μετατρέπεσαι σε υγειονομική βόμβα διασποράς για τους γύρω σου. Οφείλεις να βοηθήσεις στην ιχνηλάτηση των επαφών σου για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Απλά και αυτονόητα, στα οποία την ευθύνη την έχεις εσύ ως ασθενής, την έχουμε όλοι ως εν δυνάμει ασθενείς του κορονοϊού, αν θέλετε. Η ανευθυνότητα και η χαλαρότητα, όπως έδειξε η πορεία της πανδημίας, προκαλούν καταστροφή. Κανείς δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά είναι έτσι. Μπορεί για να ικανοποιήσουν το θυμικό τους και επειδή βολεύει ορισμένους να ρίχνουν για όλα το ανάθεμα στην Πολιτεία, δεν είναι όμως έτσι. Οσες κλίνες ΜΕΘ και να ανοίξουν, όσοι επιπλέον γιατροί και νοσηλευτές να προσληφθούν, η κατάσταση θα παραμένει ασφυκτική, αν την ίδια στιγμή αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι και εκείνοι που προσβάλλονται από τη νόσο.

Δεν είναι δυνατόν έξω από κάθε σπίτι να υπάρχει μπλόκο αστυνομικών για να ελέγχει τους πολίτες. Ο πόλεμος είναι ύπουλος. Ο ιός χτυπά αδιακρίτως. Αν το συνειδητοποιήσουμε, θα είναι πιο ανώδυνη η μάχη από εδώ και πέρα. Κατά τα άλλα, ο λόγος ανήκει πλέον μόνο στους επιστήμονες. Οσοι άλλοι ανίδεοι και μη αρμόδιοι εκφράζουν άποψη επί παντός του επιστητού όσον αφορά στην πανδημία, καλό είναι να κάνουν στην άκρη. Οι απόψεις τους προκαλούν σύγχυση και είναι το χειρότερο αυτή τη στιγμή. Δεν προσφέρει στη γενική προσπάθεια για να ανακοπεί η ξέφρενη κούρσα του ιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου