ΤΟΠΙΚΑ

Παραγωγή σε ρυθμούς καραντίνας

παραγωγή-σε-ρυθμούς-καραντίνας-824857

Προσαρμογή των τοπικών βιομηχανικών μονάδων στα δεδομένα, που προβλέπει η λειτουργία τους στο lockdown

Με ρυθμούς καραντίνας άρχισε χθες η πρώτη εβδομάδα του γενικού lockdown και στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες στις Α’ και Β’ ΒΙΠΕ Βόλου. Οι τοπικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας ειδικά μέτρα κυρίως στα τμήματα παραγωγής, όπου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το καθεστώς τηλεργασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τόσο στις βιομηχανίες, όσο και σε μικρότερες βιοτεχνίες και παραγωγικές μονάδες των δύο βιομηχανικών περιοχών, η παραγωγή έχει χωριστεί σε τμήματα και επιπλέον βάρδιες προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Επιπλέον αρκετές επιχειρήσεις προσανατολίζονται να βγάλουν ένα τμήμα του προσωπικού σε αναστολή, ώστε να περιορίσουν τους όποιους κινδύνους υπάρχουν για διασπορά του ιού. Στις μεγάλες μονάδες όπου υπάρχουν οργανωμένα λογιστήρια, εμπορικό τμήμα και υπηρεσία διοικητικής υποστήριξης, αυτά τα τμήματα πλέον ως επί το πλείστον θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας με το σύστημα της τηλεργασίας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία περί κορονοϊού. Ούτως ή άλλως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις κατά 50% η τηλεργασία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας.

Ηταν προετοιμασμένοι

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φρόσω Δαγλαρίδου, οι περισσότερες επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου, ήταν ήδη προετοιμασμένες χθες στην πρώτη μέρα της νέας καραντίνας. Από τη στιγμή που ήδη από αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχε ήδη προαναγγελθεί το κλείσιμο, πήραν τις ανάλογες πρωτοβουλίες ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα, όσον αφορά τα διαδικαστικά.

Σημειώνεται βέβαια πως όπως και την προηγούμενη φορά, εν αναμονή των διευκρινίσεων για διάφορα ζητήματα που αφορούν κυρίως στην εργατική νομοθεσία, υποβλήθηκαν στον Σύνδεσμο διάφορα ερωτήματα, κυρίως για τη διαδικασία αναστολής και τι προβλέπεται. Για όσα ζητήματα μπορούσε απευθείας να ενημερώσει και να εξυπηρετήσει ο ίδιος ο σύνδεσμος αυτό έγινε άμεσα, για ερωτήματα όμως που αφορούσαν ειδικές διατάξεις του υπ. Εργασίας, αυτά προωθήθηκαν στις ειδικές πλατφόρμες, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να λάβουν έγκυρες απαντήσεις οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Υπογραμμίζεται τέλος πως και ο ίδιος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών στον Βόλο λειτουργεί πλέον σε ειδικό πλαίσιο, με γνώμονα την προστασία του προσωπικού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου