Η πειθαρχία στους περιορισμούς είναι αυτονόητη

η-πειθαρχία-στους-περιορισμούς-είναι-824954

Της Βάσως Κυριαζή

Ηχώρα είναι σε κατάσταση συναγερμού. Η επιθετικότητα του ιού είναι τέτοια τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, που δεν επιδέχεται εφησυχασμού. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νέων θυμάτων από τον φονικό ιό μεγαλώνει, μαζί με την ανησυχία όλων όπως είναι φυσικό για την πορεία της πανδημίας και τον ρυθμό μεταδοτικότητας που αυξάνεται διαρκώς.

Οι υγειονομικές αρχές είναι επί ποδός και αυτό που επιμένουν να επισημαίνουν είναι πως το καθολικό lockdown θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους, καθώς ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγάλος και ο δείκτης μεταδοτικότητας κινείται πλέον στα ύψη.

Το γεγονός ότι μόνο προχθές Κυριακή από τις 9 το βράδυ και μετά εστάλησαν 1 εκατ. SMS για άθληση, δείχνει ότι ορισμένοι επιμένουν να παίρνουν αψήφιστα την όλη κατάσταση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η πανδημία δεν είναι πλάκα και ότι η εκθετική αύξηση του ιού δείχνει πως το «εμβόλιο» αυτή τη στιγμή για τον περιορισμό του κορονοϊού δεν είναι άλλο παρά η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά η καραντίνα.

Είναι προφανές ότι αυτό το lockdown δεν είναι το ίδιο με το πρώτο. Αρκετές δραστηριότητες επιτρέπονται. Αυτό δεν σημαίνει όμως καταστρατήγηση των μέτρων και κατάχρηση μετακινήσεων.

Πολύ ορθά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε χθες ότι «σε αυτήν την καταστρατήγηση θα μας βρουν απέναντι και οι έλεγχοι θα είναι πολύ σκληροί. Καλούμε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την καραντίνα».

Η δεύτερη καραντίνα εν πολλοίς ήρθε ως αποτέλεσμα ότι μετά τον Μάιο και ειδικά μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες υπήρξε μεγάλη χαλάρωση. Υπήρξαν πολλοί που ξέχασαν την πανδημία και νόμιζαν ότι επιστρέψαμε σε πλήρη κανονικότητα. Παρ’ ότι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι ο ιός είναι ζωντανός και ο κίνδυνος παραμονεύει.

Αυτό πληρώνουμε τώρα. Για να μην είναι όμως το κόστος δυσβάσταχτο σε υγειονομικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο, χρειάζονται υπευθυνότητα και σύνεση. Κυρίως σοβαρότητα από όλους. Οπως δείχνουν τα πράγματα, ουδείς άτρωτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου