ΤΟΠΙΚΑ

Kεραυνοί Αγοραστού κατά Σερέτη

kεραυνοί-αγοραστού-κατά-σερέτη-826262

«Αφησε το Αχιλλοπούλειο και τα άλλα νοσοκομεία απροετοίμαστα στο δεύτερο κύμα πανδημίας», καταγγέλλει ο περιφερειάρχης – Δεν αξιοποίησε 20 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκαν για όλη τη Θεσσαλία

Κεραυνοί Αγοραστού κατά του διοικητή της 5ης ΥΠΕ. Αστραψε και βρόντηξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατά του Φώτη Σερέτη. Τον καταγγέλλει με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι άφησε απροετοίμαστα τα νοσοκομεία του Βόλου, της Λάρισας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι δευτεροβάθμιες δομές του ΕΣΥ στη Θεσσαλία να δέχονται ασφυκτική πίεση εξαιτίας της υποστελέχωσης και της αύξησης νοσηλειών στις κλινικές COVID-19 και των ΜΕΘ COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, από τον περασμένο Μάιο έχουν εγκριθεί για τις ανάγκες του COVID-19 για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας κονδύλια συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 8 εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για την αγορά ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και τα υπόλοιπα 12 εκατομμύρια ευρώ για 255 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές, για δύο χρόνια μέσω ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα καταγγέλλει ο περιφερειάρχης, η 5η ΥΠΕ μέχρι σήμερα «πετά αετό».

«Η 5Η ΥΠΕ και ο κ. Σερέτης έχουν μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας. Εγκαίρως εξασφαλίσαμε πακτωλό κονδυλίων τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν. Γιατί να λείπουν γιατροί από το Νοσοκομείο Βόλου; Εγκρίναμε 12 εκατομμύρια για 255 προσλήψεις. Επρεπε να έχει καταγράψει τις ελλείψεις που υπάρχουν και να έχει δρομολογήσει λύσεις. Αν λείπουν παθολόγοι στο Αχιλλοπούλειο να προσλάβει επικουρικούς παθολόγους για να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Αν πρέπει να ενισχυθεί η ΜΕΘ στον Βόλο ή στη Λάρισα, έπρεπε να έχει φροντίσει να δώσει λύση στο θέμα», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με ύφος εξοργισμένο ο κ. περιφερειάρχης.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ παρ’ ότι έχει ερωτηθεί πολλές φορές τις τελευταίες μέρες να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει προβεί για την ορθή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε επίπεδο Θεσσαλίας, αρνείται πεισματικά να το κάνει, λέει ο περιφερειάρχης. «Εμείς θέλουμε ενημέρωση με αριθμούς και συγκεκριμένα στοιχεία. Μία σαφή και αναλυτική εικόνα, πόσοι γιατροί και πόσοι νοσηλευτές προσλήφθηκαν και σε ποιες θέσεις. Εάν έχουν δρομολογηθεί και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού», συνεχίζει ο ίδιος.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι και στο πεδίο του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού η 5η ΥΠΕ έχει σημαντικά καθυστερήσει. Είναι ενδεικτικό πως ο αναλυτής του Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου της Λάρισας έχει υποστεί βλάβη. Ενώ θα έπρεπε ήδη να υπάρχει στο εργαστήριο εφεδρικό μηχάνημα, αυτό ακόμη βρίσκεται στον δρόμο….

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Οι προειδοποιήσεις για το δεύτερο κύμα πανδημίας υπήρχαν και οι οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσει ο κάθε φορέας ήταν σαφής. Εμείς πράξαμε ό,τι έπρεπε για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό. Δυστυχώς ο κ. Σερέτης είναι εκείνος που θα πρέπει να απαντήσει τι δεν έπραξε και γιατί καθυστέρησε», σχολίασε επιπροσθέτως ο περιφερειάρχης.
Σημειώνεται πως πριν ακόμη το νέο κύμα της έξαρσης, ο κ. Αγοραστός τον περασμένο Αύγουστο, από τον Βόλο, είχε βγάλει την πρώτη «κίτρινη» κάρτα κατά του κ. Σερέτη χτυπώντας τότε καμπανάκι ότι άφησε αναξιοποίητα τα χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρων Υγείας.

Τότε ο κ. Σερέτης είχε απαντήσει ότι είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν οι τελικές προτάσεις για τον εξοπλισμό και ότι οι προσλήψεις έχουν δρομολογηθεί. Φαίνεται όμως… ότι τον πρόλαβε η έξαρση της πανδημίας με αποτέλεσμα πλέον η κατάσταση στο Αχιλλοπούλειο και στα νοσοκομεία της Λάρισας κυρίως να είναι οριακή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου