Η εθνική καραντίνα είναι μονόδρομος

η-εθνική-καραντίνα-είναι-μονόδρομος-826639

Πρόκειται για δύσκολη απόφαση, η οποία, ωστόσο, είναι απαραίτητη, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και τα νοσοκομεία να γονατίσουν

Της Βάσως Κυριαζή

Η απόφαση του καθολικού lock down ήταν θέμα χρόνου να ληφθεί. Ολα τα στοιχεία άλλωστε συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση, από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η επιθετικότητα του ιού είναι δεδομένη και το σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν συνεδρίασαν σε τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη πρώτη που επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκό lock down, διαβλέποντας ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και ότι η πανδημία είναι σε έξαρση.

Ο κορονοϊός χορεύει, όπερ σημαίνει ότι πριν ζήσουμε σκηνές όπως η Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο, που οι γιατροί στις Εντατικές διάλεγαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, έπρεπε κάτι δραστικό να γίνει. Οι επιστήμονες έκριναν ότι η μόνη λύση είναι γενικό λουκέτο για τρεις εβδομάδες. Η Κυβέρνηση δεν είχε καν το δικαίωμα να παραβλέψει την πρόταση, ούτε να καμώνεται την αδιάφορη, όταν οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται τους τρόπους που θα προστατευθούν η δημόσια υγεία και ο γενικός πληθυσμός. Κατά τη γνώμη μας, το ίδιο θα έκανε κάθε κυβέρνηση, που είναι επιφορτισμένη να διασφαλίζει πρώτα και πάνω από όλα την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής.

Πρόκειται για δύσκολη απόφαση, η οποία, ωστόσο, είναι απαραίτητη, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και τα νοσοκομεία να γονατίσουν.

Όμως, όπως και την προηγούμενη φορά, η αποδοτικότητα ή όχι της απόφασης εξαρτάται εν πολλοίς και από εμάς. Οι επιστήμονες πολύ σωστά εδώ και αρκετό διάστημα προειδοποιούσαν λέγοντας ότι δεν έχουν νόημα τα επιπλέον μέτρα, διότι αυτό που μετρά είναι αν θα εφαρμοστούν. Το προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι όσα μέτρα και αν ελήφθησαν δεν απέδωσαν, διότι υπήρχε ένα κομμάτι του πληθυσμού που αντιμετώπισε το όλο θέμα με χαλαρότητα. Ορισμένοι μάλιστα επιμένουν ακόμη ότι δεν υπάρχει κορονοιός. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ευθύνονται εκείνοι για την έξαρση της πανδημίας. Ο ιός έχει δείξει ότι είναι επιθετικός και δεν αστειεύεται. Απαντά στη χαλάρωση με αντεπίθεση. Ετσι έγινε και τώρα. Ας ελπίσουμε ότι με το καθολικό lock down από αύριο τα αποτελέσματα τέλος Νοεμβρίου θα είναι ενθαρρυντικά και η εθνική καραντίνα θα τελειώσει εκεί.

Κατά την εκτίμησή μας τη στιγμή που η χώρα δίνει την πιο σκληρή μάχη ενάντια στην πανδημία δεν πρέπει να υπάρξει χώρος για στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Το μήνυμα προς όλη την κοινωνία πρέπει να είναι συνέργειας και συναίνεσης για να πειστούν και οι πολίτες ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ολοι μπορούν, αντί να ξιφουλκούν, να συνεισφέρουν με προτάσεις και τηρώντας υπεύθυνη πολιτική στάση απέναντι στη δύσκολη φάση, που περνά η χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου