ΤΟΠΙΚΑ

Σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στη Μαγνησία

σε-ανασφάλεια-οι-εργαζόμενοι-στη-μαγν-826671

Σε «καραντίνα» οι μισθοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις εργοδοτών στο «Εργάνη»

Η παρατεταμένη πανδημία βλάπτει τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως επιβεβαιώνουν οι καταστάσεις που καταθέτουν οι εργοδότες των επιχειρήσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στον τοπικό ΕΦΚΑ.

Στους κλάδους εργαζομένων όπου οι επιχειρήσεις που απασχολούνται εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συν – Εργασία οι αποδοχές έχουν υποστεί μείωση που φτάνει κατά μέσο όρο 10% στις αποδοχές τους, αν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κλαδικών σωματείων, ειδικά σε κλάδους όπως εργαζομένων που απασχολούνταν στην εστίαση, καθώς επίσης σε ξενοδοχεία, αλλά και στον χώρο του μετάλλου, του σκυροδέματος και της επεξεργασίας τροφίμων οι μειώσεις έχουν προσεγγίσει μέχρι και το 20% στις μικτές αποδοχές.

«Σίγουρα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης του κορονοϊού, όμως εξίσου μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δεκάδες των εργαζομένων που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου, αποκαλύπτοντας ότι σε αρκετούς τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, οι εργαζόμενοι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να υποστούν περαιτέρω μειώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξενοδοχοϋπάλληλοι επιχειρήσεων που άνοιξαν μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων και έμειναν ανοιχτές το καλοκαίρι δέχτηκαν πολλές πιέσεις για παραβίαση της κλαδικής ΣΣΕ και των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα επειδή αποδέχτηκαν τις μειώσεις να μην μπορούν να πάρουν το εποχικό επίδομα.

Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των εμποροϋπαλλήλων, καθώς η Συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου δεν εφαρμόζεται από τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» τον μήνα Σεπτέμβριο (τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν του Οκτωβρίου) είχαν δείξει άνοδο στις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση είτε με την σύμφωνη γνώμη του μισθωτού ή με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Σημαντικά αυξήθηκαν όμως και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου