ΤΟΠΙΚΑ

Εξέταση βηματοδότη εξ αποστάσεως

εξέταση-βηματοδότη-εξ-αποστάσεως-827101

Καρδιοπαθής από την Αλόννησο σε πρωτοποριακό πρόγραμμα μετά από δωρεά ειδικού μηχανήματος εταιρείας στην Καρδιολογική Κλινική

Καρδιοπαθής από την Αλόννησο, στον οποίο έχει εμφυτευθεί βηματοδότης και ήταν υποχρεωμένος κάθε φορά, που έπρεπε να εξεταστεί, να ταξιδεύει από το νησί στον Βόλο για να υποβληθεί σε τσεκ απ στο Τμήμα Βηματοδοτών στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, είναι ο τυχερός, που συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα εξέτασης ασθενούς με βηματοδότη εξ αποστάσεως. Πώς γίνεται αυτό;

Μέσω της τεχνολογίας και χάρη στη δωρεά που έκανε στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των βηματοδοτών και προσέφερε στο Τμήμα Βηματοδοτών ηλεκτρονική συσκευή, την οποία τοποθετεί ο ασθενής με βηματοδότη στο κομοδίνο του και ο γιατρός από τον Βόλο μπορεί μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή, αν προκύψει πρόβλημα, πού βρίσκεται η επιπλοκή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Αποφασίσαμε η συσκευή αυτή να διατεθεί σε ασθενή, ο οποίος διαμένει μακριά και είναι δύσκολο για εκείνον να μεταβαίνει συχνά στο νοσοκομείο για επανέλεγχο. Ετσι έγινε η επιλογή του ασθενούς από την Αλόννησο», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος του τμήματος εμφύτευσης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο, καρδιολόγος Θέμης Κυρλίδης.

Ανάλογη δωρεά παρόμοιας συσκευής η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει επίσης στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στο πλαίσιο της ίδιας πιλοτικής εφαρμογής, που εκ μέρους της εταιρείας γίνεται προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη το νέο αυτό μηχάνημα, το οποίο θα διατίθεται κανονικά στο εμπόριο για όποιον ενδιαφέρεται να το αποκτήσει.

Πάντως τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα και στο Τμήμα Εμφύτευσης Βηματοδοτών που τους τελευταίους μήνες έχει επιστρατεύσει την τεχνολογία και χωρίς την παρουσία τεχνικών, μέσω τηλεδιάσκεψης γίνονται πλέον οι εμφυτεύσεις βηματοδοτών σε ασθενείς. Κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει εμφύτευση ενημερώνεται σχετικά η τεχνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που συνδράμει με εκπρόσωπό της την όλη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συνολικά σε μία τριετία στο Τμήμα Βηματοδοτών στο Αχιλλοπούλειο έχουν τοποθετηθεί 265 μόνιμοι βηματοδότες σε αντίστοιχο αριθμό καρδιοπαθών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου