Ας μην πετροβολούμε ο ένας τον άλλον

ας-μην-πετροβολούμε-ο-ένας-τον-άλλον-829755

Κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες συνεχιστεί με τους ίδιους αυξητικούς ρυθμούς η έξαρση της πανδημίας, δεν θέλει πολύ, ώστε η κατάσταση να καταστεί μη αναστρέψιμη

Της Βάσως Κυριαζή

Διαβάζοντας χθες δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, ο οποίος, εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των πληροφοριών για επιπλέον μέτρα στην εστίαση, «έβαλλε» κατά πάντων, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί, πραγματικά προβληματίστηκα. Οχι για την οξύτητα και το ύφος των δηλώσεων, όσο για τον φόβο, που ελλοχεύει πλέον ο ένας κλάδος να αρχίσει να πετροβολά τον άλλον, αναφορικά με το ποιος θίγεται περισσότερο και ποιος λιγότερο.

Κανένας ασφαλώς δεν αμφισβητεί ότι ο κλάδος της εστίασης, όπως επίσης ο τουρισμός, ο τομέας των υπηρεσιών, το εμπόριο, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης, ήταν από τα πρώτα θύματα της πανδημίας.

Οπως επίσης έχει πληγεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κάθε κλάδο παραγωγής.

Αν γίνει κατανοητό από όλους, έχουμε ελπίδες να αποφύγουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό, που είναι μπροστά μας. Το μόνο που μας λείπει τώρα είναι να αρχίσουμε να μαλώνουμε μεταξύ μας, ποιος επλήγη λιγότερο και ποιος περισσότερο.

Αν δεν καταλάβουν ειδικά οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και κλάδων ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι κλαδικό ζήτημα και ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει εξίσου, με τα μέτρα που θα λάβει, όλους τους τομείς, έχουμε χάσει από χέρι το παιχνίδι. Αν συμμορφώνονται περισσότερο ή λιγότερο οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφέ και νυχτερινών κέντρων από άλλους επαγγελματίες, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων, είναι το λιγότερο που μετρά αυτή τη στιγμή.

Εκείνο που προέχει είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα, ώστε να αποφευχθεί καθολικό lock down, που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα και την οικονομία.

Οποιος δεν το καταλαβαίνει και σπεύδει να αγωνιστεί μόνο για τον δικό του κλάδο, αποποιούμενος των ευθυνών και ρίχνοντας το φταίξιμο για την αύξηση της διασποράς είτε σε άλλους κλάδους, είτε στην Πολιτεία, κατά τη γνώμη μας σφάλλει.

Κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες συνεχιστεί με τους ίδιους αυξητικούς ρυθμούς η έξαρση της πανδημίας, δεν θέλει πολύ, ώστε η κατάσταση να καταστεί μη αναστρέψιμη. Τότε είναι σίγουρο ότι θα μετρήσουμε πολλά λουκέτα.

Σκοπός είναι να προλάβουμε τα χειρότερα. Ολοι μαζί, ενωμένοι ως πολίτες, ως επαγγελματίες, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Πολιτείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου