Η χώρα στο «κόκκινο»

η-χώρα-στο-κόκκινο-830357

Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κορoνοϊού, αλλά και να προφυλαχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που πιέζεται κάθε μέρα και περισσότερο, πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν

Της Βάσως Κυριαζή

Η μία μετά την άλλη οι περισσότερες πλέον περιοχές της χώρας κοκκινίζουν. Ο ιός πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Το ζήτημα από εδώ και πέρα δεν είναι ποια μέτρα θα ληφθούν, αλλά αν θα εφαρμοστούν. Αυτό που με απλά λόγια θέτουν ως ζήτημα οι επιστήμονες δεν είναι αν θα αποφασιστούν νέα τοπικά lock down ή όχι, αλλά αν οι πολίτες θα εφαρμόσουν τα μέτρα, που θα ληφθούν. Είναι δώρο άδωρο να ανακοινώνει μέτρα και περιορισμούς η κυβέρνηση και την ίδια στιγμή οι πολίτες των περιοχών, όπου τίθενται οι περιορισμοί, να μην πειθαρχούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλέον διασπορά του ιού οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος της πανδημίας, όλοι πίστευαν πως ο ιός έκανε τον κύκλο του και όλα καλά και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι παντογνώστες. Μελετούν τη συμπεριφορά του ιού και ανάλογα εισηγούνται διάφορα μέτρα. Δύσκολα μεν, όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες, απαραίτητα δε, αν δεν θέλουμε να ζήσουμε καταστάσεις Ιταλίας.

Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κορoνοϊού, αλλά και να προφυλαχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που πιέζεται κάθε μέρα και περισσότερο, πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό.

Τα όπλα στη φαρέτρα τους είναι, μεταξύ άλλων, οι περαιτέρω περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειών και η διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Πρωταρχικός στόχος παραμένει η αποφυγή γενικού lock down, όπως εκείνο που ζήσαμε την περασμένη άνοιξη, όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα και τις θέσεις στις εντατικές.

Η μάχη με τον COVID-19 κορυφώνεται με την ανησυχία να εναλλάσσεται με τον προβληματισμό στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κορονοϊού, όσες κλίνες και αν προστεθούν, δεν θα καλυφτούν οι ανάγκες, που θα προκύψουν, αν η πορεία της νόσου συνεχίσει με επιθετικό ρυθμό. Τήρηση των μέτρων και νοσηλείες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οσο τα μέτρα δεν τηρούνται ή δεν επαρκούν, τόσο θα γεμίζουν τα Νοσοκομεία και τότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι μπορεί να συμβεί, όταν την ίδια στιγμή πολύ καλύτερα οργανωμένα συστήματα υγείας σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη γονατίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου