Τα ψέματα τελείωσαν

τα-ψέματα-τελείωσαν-831081

Να ληφθούν επιπλέον μέτρα όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι θέμα χρόνου. Ειδικά αν δεν αποφέρουν αποτελέσματα οι περιορισμοί, που εφαρμόζονται ήδη, τότε θα είναι μονόδρομος

Της Βάσως Κυριαζή

Τα ψέματα τελείωσαν. Η κατάσταση με την πανδημία έχει γίνει πλέον επικίνδυνη. Οι επιστήμονες εγκαίρως χτύπησαν καμπανάκια, τώρα χτυπούν καμπάνες και εισηγούνται ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός, καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού» τόνισε χθες ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, αποκαλύπτοντας ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως τις επόμενες ήμερες στην επιτροπή και είναι πιθανό να τεθούν προτάσεις από μέτρα άλλων χωρών και να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Μπορεί στο επόμενο διάστημα να δούμε διακοπή της κυκλοφορίας νωρίτερα και διακοπή των δραστηριοτήτων διασκέδασης» ήταν η αγωνιώδης επισήμανσή του, που έρχεται να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος αφενός, αφετέρου τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει και θα συνεχίσει να προκαλεί η πανδημία, όσο δεν τιθασεύεται ο ιός.

Να ληφθούν επιπλέον μέτρα όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι θέμα χρόνου. Ειδικά αν δεν αποφέρουν αποτελέσματα οι περιορισμοί, που εφαρμόζονται ήδη, τότε θα είναι μονόδρομος. Οταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώνονται κάθε μέρα, είναι τετραψήφιος, δεν θέλει πολύ για να συνειδητοποιήσει κανείς τι θα επακολουθήσει.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου Ι. Κόκκορης μόλις χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμιζε ότι τα μέτρα, που λαμβάνονται, δεν είναι τιμωρία, αλλά αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά. Πράγματι, αφού είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι ο κορονοϊός ζωντανεύει και επιτίθεται εκεί όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. Εχει αποδειχτεί ότι η αύξηση της μετάδοσης δεν προήλθε για παράδειγμα από το γεγονός ότι άνοιξαν τα σύνορα και ο τουρισμός. Η τουριστική περίοδος τελείωσε άρον – άρον, τα κρούσματα όμως έχουν πάρει την ανιούσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τώρα, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα ρεκόρ.

Αυτό και μόνο αρκεί ως απάντηση σε όσους δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι μόνο η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας μπορεί να είναι το «εμβόλιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο – φάρμακο, που θα αντιμετωπίσει τον ιό. Αν πραγματικά θέλουμε να βγούμε σώοι από αυτή τη δοκιμασία, δεν έχουμε παρά να ακούμε τους επιστήμονες και να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες τους. Διαφορετικά κάθε μέρα που θα περνάε θα αφήνει πίσω της θλιβερά ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου