Ιδιότυπη σύγκρουση

ιδιότυπη-σύγκρουση-832811

Προσδοκούμε τώρα, με επίκληση στο φιλότιμο και την ατομική ευθύνη, ότι θα υπάρξει συμμόρφωση, για να μην έχουμε χειρότερα

Της Βάσως Κυριαζή

Η μάχη κατά του κορονοϊού παίρνει πια ανοιχτά τη μορφή ιδιότυπης σύγκρουσης γενεών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο επίπεδο της καθημερινότητας, δηλαδή προφυλάξεις και μέτρα πρόληψης.

Οι αυτοσχέδιες συναθροίσεις στις πλατείες και τα κρυφά πάρτι έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Αλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούσαν από νωρίς για τον κίνδυνο κόπωσης των νέων, που επειδή το αίμα τους βράζει, κουράστηκαν, χαλάρωσαν και ο ιός αντεπιτίθεται.

Προσδοκούμε τώρα, με επίκληση στο φιλότιμο και την ατομική ευθύνη, ότι θα υπάρξει συμμόρφωση, για να μην έχουμε χειρότερα.

Αφού το πρόβλημα, λοιπόν, είναι οι πλατείες και τα κρυφά πάρτι, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 είναι αναπόφευκτη για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Σε 14 ημέρες θα μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα νέα μέτρα, που άρχισαν να εφαρμόζονται από χθες, θα φέρουν αποτελέσματα.

Αλλωστε στόχος των αρχών είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα που θα καθημερινά έχουν αυξητικές τάσεις. Μάλιστα πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως αν συνεχίζουμε έτσι, τον Νοέμβριο μπορεί να κρούσματα να φθάσουν και τα 1.400 ημερησίως.

Για αυτό και αρχίζει η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων, της χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα νέα μέτρα θα φέρουν τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση.

Πάντως στις μεγάλες πόλεις φαίνεται ότι για να αποδειχθούν αποτελεσματικά τα νέα μέτρα θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος. Οπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά σε 14 ημέρες θα αξιολογήσουμε τα μέτρα». Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί μπορεί να συνεχιστούν, αν η κατάσταση ξεφύγει ακόμη περισσότερο. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Οι επόμενες εβδομάδες και όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα είναι πολύ δύσκολες. Προϋποθέτουν αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ωριμότητα και υπευθυνότητα. Το ρεσιτάλ ανευθυνότητας, είτε αφορούν σε νέους, είτε σε μεγαλύτερους, που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την πανδημία, θα έχουν εξίσου τις ίδιες συνέπειες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι δραματικές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου