Κομβικός ο ρόλος των νέων

κομβικός-ο-ρόλος-των-νέων-833810

Θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media, που χρησιμοποιούν περισσότερο

Της Βάσως Κυριαζή

Εχουμε πλέον βεβαιωθεί ότι ο κορονοϊός δεν συγχωρεί χαλαρές συμπεριφορές, χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά, συνωστισμούς. Περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτεθεί. Το μοναδικό πλέον μέτρο, που ανακόπτει τη διασπορά του, είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είναι απόρροια της μη τήρησης της μέτρων και ο προβληματισμός είναι έντονος, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται πιο οξυμένο το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα κρούσματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό. Σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρουν επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από το εξωτερικό. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού γενικά στην κοινότητα και είναι το πλέον ανησυχητικό για τους επιστήμονες, διότι έχει δημιουργηθεί δυναμική εξάπλωσης για αυτό και εκτός από τους συμπτωματικούς, αυξάνονται ταυτόχρονα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων, που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες, οφείλεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εν μέρει στους νέους, που δεν προφυλάσσονται όσο πρέπει.

Ισχύει αυτό. Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους. Οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, να πεθάνουν, να μεταδώσουν τον ιό το ίδιο όπως και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Για αυτό η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, μεταδίδει όμως το ιό.

Το βάρος πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια να πειστούν να γίνουν πιο υπεύθυνοι. Να μετατρέψουν την ορμή τους σε ευθύνη, όπως τους κάλεσε προχθές ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των social media, που χρησιμοποιούν περισσότερο. Να σχεδιαστούν νέα μηνύματα με τέτοιο τρόπο, που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά. Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέρθουν μέτρα, που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας, που θα τους επηρεάσουν ανάλογα και θα συμβάλλουν ώστε να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Εδώ που φτάσαμε ό,τι περισσότερο γίνει σε επίπεδο αφύπνισης των πολιτών κέρδος θα είναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου