Αυτός ο χειμώνας θα είναι δοκιμασία για όλους

αυτός-ο-χειμώνας-θα-είναι-δοκιμασία-γι-834990

Η δεύτερη φάση, το δεύτερο κύμα πανδημίας αν θέλετε, εξελίσσεται σε παιχνίδι ωριμότητας. Οσο πιο ώριμα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, τόσο πιο ανώδυνες θα είναι οι συνέπειες

Της Βάσως Κυριαζή

Αυτός ο χειμώνας θα είναι σκληρός. Σκληρότερος από τους προηγούμενους. Η παγκόσμια οικονομία και οι κυβερνήσεις επιτάσσουν την αποφυγή νέου καθολικού lock down. Κανείς δεν το αντέχει. Κανείς δεν το θέλει. Αν όμως συνεχιστεί η έξαρση με τον τρόπο που εκδηλώνεται στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι. Ολοένα και συχνότερα πλέον ανακοινώνονται νέα μέτρα προκειμένου να συγκρατηθεί η διασπορά του ιού. Ο φόβος όμως είναι μεγάλος. Κυρίως μήπως επαναληφθούν οι σκηνές στο Bergamo, με τα στρατιωτικά καμιόνια γεμάτα φέρετρα να διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους.

Οι κοινωνίες είναι κουρασμένες, μπαϊλντισμένες από τόσο covid 19 και τόση αβεβαιότητα για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι οικονομίες δουλεύουν σε ένα περίεργο ρελαντί.

«Οι κυβερνήσεις καταρτίζουν προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά με τη διαχείριση μίας οικονομίας σε κατάσταση αναστολής. Έτσι γίνεται στον πόλεμο. Μα πόλεμο έχουμε και μάλιστα πρωτόγνωρο, πρωτότυπο, σαν ένα τσουνάμι που έρχεται από το σκοτεινό μέλλον», επισημαίνονταν σ’ ένα άρθρο που διάβασα μόλις προχθές.

Ετσι είναι το μέλλον είναι αβέβαιο. Εχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό ο οποίος δείχνει πολύ δυνατός και ανθεκτικός. Θα πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε θωρακισμένοι όσο πρέπει. Απλά μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να κάνουμε ότι είναι αδύνατο δυνατό να περιορίσουμε τη μεταδοτικότητα.

«Ο ιός έχει εισχωρήσει παντού στην κοινωνία. Διαπερνά μικρούς και μεγάλους οριζοντίως και καθέτως» σχολίασε στη στήλη γιατρός του νοσοκομείου θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η δεύτερη φάση, το δεύτερο κύμα πανδημίας αν θέλετε εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι ωριμότητας. Οσο πιο ώριμα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τόσο πιο ανώδυνες θα είναι οι συνέπειες. Δεν το ξέρουμε, δεν είμαστε σίγουροι για αυτό, απλά το υποθέτουμε και με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών η Πολιτεία κρίνει πότε ο συναγερμός που σημαίνει είναι πορτοκαλί και πότε κόκκινος.

Και επειδή όπως προαναφέρθηκε αυτός ο χειμώνας θα είναι σκληρός. Χρειάζεται ενεργή αίσθηση αλληλεγγύης, πειθαρχία, σεβασμό στην ασφάλεια της οικογένειάς μας, του γείτονα, του συναδέλφου, του συμπολίτη. Αίσθηση καθήκοντος και κοινωνική συνείδηση. Δύσκολες απαιτήσεις αλλά υποχρεωτικές, αν θέλουμε η επόμενη μέρα να μην έχει μόνο θύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου