ΤΟΠΙΚΑ

Αγριεύει η πανδημία στον Βόλο

αγριεύει-η-πανδημία-στον-βόλο-837232

Νεκρή 82χρονη, η οποία νοσηλευόταν με εγκεφαλικό και προσβλήθηκε από τον ιό – Διασωληνωμένος στη Λάρισα 78χρονος, που κόλλησε από τον γιo του

Αγριεύει η πανδημία στον Βόλο. Χθες το μεσημέρι καταγράφηκε ο τρίτος θάνατος στη Μαγνησία, που συνδέεται με κορονοϊό. Πρόκειται για 82χρονη, η οποία εισήχθη την περασμένη Πέμπτη στο Νοσοκομείο Βόλου μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Οι γιατροί, που την εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι αντιμετώπιζε και αναπνευστική δυσλειτουργία. Εδωσαν αμέσως εντολή να υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο βγήκε θετικό.

Η 82χρονη νοσηλεύτηκε εξαρχής σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Προχθές Κυριακή το βράδυ όμως διασωληνώθηκε, καθώς η υγεία της ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Χθες νωρίς το μεσημέρι απεβίωσε. Για τον θάνατό της το Αχιλλοπούλειο ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο στην περιοχή, που συνδέεται με τον κορονοϊό, μετά από τον 68χρονο και την 65χρονη, που «έφυγαν» στις αρχές Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διακομίστηκε διασωληνωμένος 78χρονος Βολιώτης, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό προχθές Κυριακή. Ο 78χρονος φέρεται να κόλλησε τον ιό από τον γιο του, ο οποίος με τη σειρά του επιβεβαιώθηκε ως θετικό κρούσμα μόλις πριν από λίγες μέρες.

Επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ένας ακόμη 78χρονος από τον Βόλο, καθώς επίσης και 58χρονος από τη Σκιάθο ο οποίος βρίσκεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η πορεία της υγείας και των δύο είναι ελεγχόμενη, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς.

Με βάση τα προαναφερθέντα και επιπροσθέτως με αφορμή τον συναγερμό που σήμανε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αχιλλοπούλειο, όταν ασθενής που νοσηλευόταν στην Παθολογική εκδήλωσε συμπτώματα COVID-19 και όπως διαπιστώθηκε ήταν θετικός, με αποτέλεσμα 40 άτομα, ασθενείς στον ίδιο θάλαμο, συνοδοί, γιατροί και νοσηλευτές να υποβληθούν σε τεστ, τα οποία ευτυχώς ήταν αρνητικά, «σφίγγουν τα λουριά».

Από χθες το επισκεπτήριο αποτελεί παρελθόν. Μόνο αν κρίνουν οι γιατροί της Κλινικής μπορεί να επιτραπεί η είσοδος σε συνοδό και υπό αυστηρές προϋποθέσεις πάντα. Παράλληλα ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία μαζί με την επιτροπή λοιμώξεων επεξεργάζονται επιπλέον μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Πάντως ότι η πανδημία παραμένει ζωντανή επιβεβαιώνεται και για έναν ακόμη λόγο. Μπορεί χθες το Συντονιστικό Οργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανακοίνωσε μόνο ένα νέο κρούσμα στη Σκιάθο, από τα δείγματα όμως που έχουν ληφθεί στο Αχιλλοπούλειο από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εννιά νέα θετικά κρούσματα (8 σε άνδρες και 1 σε γυναίκα), αύξηση της τάξεως του 50%, αφού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα συνολικά από τα τεστ που έχουν γίνει στο Αχιλλοπούλειο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 18 (15 άνδρες και 3 γυναίκες).

Αρνητικά τα επαναληπτικά τεστ

Αρνητικά ήταν και τα χθεσινά επαναληπτικά τεστ που έγιναν σε γιατρούς του νοσοκομείου και νοσηλευτές, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τον ηλικιωμένο ασθενή ο οποίος νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική με άλλα προβλήματα υγείας στην πορεία όμως προσβλήθηκε και από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περάσουν από έλεγχο για COVID-19 περίπου 40 άτομα, ασθενείς στον ίδιο θάλαμο μαζί του, συνοδοί, γιατροί και νοσηλευτές της Κλινικής που είχαν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Τα πρώτα δείγματα ήταν αρνητικά, όπως και τα επαναληπτικά που έγιναν όπου χρειάζονταν» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκ μέρους του Αχιλλοπουλείου ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, εντατικολόγος, Ιωάννης Κόκκορης. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκορη το θετικό είναι ότι το ιικό φορτίο του ηλικιωμένου είναι σχετικά χαμηλό και αυτό ενδεχομένως να εξηγεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε διασπορά σε άλλα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση όμως όπως επανέλαβε ο ίδιος θα πρέπει «όλοι πλέον να συμβιβαστούμε με την ιδέα, πως από εδώ και εξής θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά τυχόν ασυμπτωματικών ασθενών οι οποίοι στην πορεία θα εκδηλώσουν συμπτώματα και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα».

Ευρεία σύσκεψη όλων των τμημάτων

Χθες πάντως το πρωί στο νοσοκομείο Βόλου έγινε ακόμη μία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, των διευθυντών των παθολογικών κλινικών, της Επιτροπής Λοιμώξεων, της ΜΕΘ και του διοικητή. Στο επίκεντρο, εκτός από το επισκεπτήριο το οποίο πλέον καταργείται, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα κρίνονται ανά περίπτωση και σοβαρότητα, βρέθηκε η διαχείριση της πανδημίας από εδώ και πέρα με δεδομένο πλέον ότι στο Αχιλλοπούλειο νοσηλεύονται πλέον εκτός από «ύποπτα» και θετικά κρούσματα κορονοϊού με ήπια συμπτωματολογία.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης ότι θα πρέπει καθημερινά να υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των δειγμάτων αλλά και των θετικών κρουσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι θεράποντες γιατροί, η διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Λοιμώξεων και ο διοικητής του νοσοκομείου, προκειμένου να υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα επί καθημερινής βάσης.

Αρνητική πριν από 10 ημέρες, θετική χθες…

Χθες το δελτίο αναφοράς του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον COVID-19 περιλάμβανε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Σκιάθο. Πρόκειται για μία 42χρονη Βρετανίδα που διαμένει μόνιμα στο νησί μαζί με την οικογένειά της. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη γυναίκα είχε εξεταστεί για κορονοϊό πριν από δέκα ημέρες στο Κέντρο Υγείας του νησιού και ήταν αρνητική. Τις τελευταίες μέρες όμως ένιωθε αγευσία και αποφάσισε να μεταβεί εκ νέου στο Κέντρο Υγείας και να ζητήσει να υποβληθεί σε νέο έλεγχο. Το αποτέλεσμα αυτή τη φορά ήταν θετικό. Στη 42χρονη δόθηκαν οδηγίες και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σε τεστ υποβλήθηκαν επίσης ο σύζυγός της και τα παιδιά της και ήταν «αρνητικοί». Αύριο Τετάρτη ωστόσο θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Οσον αφορά την υπόλοιπη Θεσσαλία, στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο εννιά νέα κρούσματα Covid -19. Όλα τα κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (05/10/2020)-(16/10/2020) και προέκυψαν εφτά κατόπιν ιχνηλάτησης και δύο κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα Covid -19. Τρία κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (13/10/2020)-(17/10/2020) και εξετάστηκαν δύο στο Γ.Ν. Λάρισας και ένα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, ενώ τέσσερα ακόμη κρούσματα προέκυψαν κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικά εργαστήρια δύο από τα οποία προέρχονται από τη συρροή κρουσμάτων σε αθλητικό σωματείο της Ελασσόνας και ένα χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και ένα κατόπιν επαφής με κρούσμα άλλης γεωγραφικής περιοχής

Στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκε ένα νέο κρούσμα Covid -19. Εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου