Η μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

η-μοναδική-ευκαιρία-του-ταμείου-ανάκα-837945

Ολοι ομονοούν ότι είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο, αν μη τι άλλο, θα συμβάλλει στη στήριξη όχι μόνο της εθνικής, αλλά όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών, που δοκιμάζονται

Της Βάσως Κυριαζή

Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένουν τα δημόσια ταμεία το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να στηρίξει επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες και γενικότερα όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Ολοι ομονοούν ότι είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο, αν μη τι άλλο, θα συμβάλλει στη στήριξη όχι μόνο της εθνικής, αλλά όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών, που δοκιμάζονται.

Ευκαιρία για ανάπτυξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας και για έναν ακόμη λόγο, για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη διαφορά του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με ό,τι έχουμε ώς τώρα συνηθίσει αφορά στην ίδια τη δομή του. Το γεγονός δηλαδή ότι μαζί με τα έργα – προγράμματα περιλαμβάνει επίσης και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιλέγουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις, αλλά και πόρους για να χρηματοδοτηθεί το κόστος των μεταρρυθμίσεων.

Δεν προσφέρει συνεπώς μόνο πόρους. Προσφέρει και αυτό είναι το πιο σημαντικό και ισχυρά κίνητρα για να αλλάξει ουσιαστικά η δομή των οικονομιών, ιδίως όσων παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Για την Ελλάδα, ειδικότερα, με τα πολύ μεγάλα προβλήματα χρέους και αποεπένδυσης, δεν πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο προβλεπτό μέλλον, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

«Το κλειδί για να πετύχουμε είναι ο πολύ σφιχτός και ποιοτικός αρχικός σχεδιασμός και η διαφάνεια στην υλοποίηση. Επίσης σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα με τη μορφή σοβαρών αντίστοιχων δικών του επενδύσεων», τόνισε προχθές σε διαδικτυακή εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Η ευκαιρία λοιπόν δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση και στα στελέχη της. Αφορά σε όλο το πολιτικό σύστημα, που πρέπει να παίξει τον δικό του ρόλο, από τη θέση του ο καθένας, με σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα. Αφορά στη διοίκηση, που πρέπει να δουλέψει γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς αγκυλώσεις και ευθυνοφοβία. Αφορά στον ιδιωτικό τομέα, που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να επενδύσει δυναμικά αξιοποιώντας τα μοναδικά εργαλεία που θα παρέχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπροσθέτως ίσως είναι και η τελευταία για να ανακάμψει η χώρα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αποτυχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου