Ολα συνηγορούν ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας

ολα-συνηγορούν-ότι-έρχεται-δύσκολος-χ-839659

Ολες οι χώρες πλέον επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα

Της Βάσως Κυριαζή

Δύσκολες ώρες περνά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κρατιέται με τα «δόντια» όρθιο, προκειμένου να αντιπαλέψει τον κορονοϊό. Οι αντοχές γιατρών, νοσηλευτών, όλου του συστήματος μαζί με τους ασθενείς δοκιμάζονται.

Δεν είναι μόνο οι νοσηλευόμενοι από COVID-19, αλλά και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, τα οποία πρέπει να τύχουν της ίδιας καλής αντιμετώπισης σε συγκυρία όμως, που όμοιά της τα τελευταία χρόνια δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης.

Η υγειονομική κρίση δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ένα μετά το άλλο όλα τα κράτη λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, προκειμένου να τιθασεύσουν την πανδημία και να προστατεύσουν τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα αγωνίζονται να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας, τα οποία έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Οποιαδήποτε πρόβλεψη υπήρχε μέχρι σήμερα έχει πέσει έξω. Για αυτό και οι εκτιμήσεις για το τι θα ακολουθήσει είναι φειδωλές.

Οι επιστήμονες χτυπούν καμπανάκια τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τις κυβερνήσεις, προκειμένου να προετοιμαστούν όσο μπορούν καλύτερα για το επόμενο διάστημα. Ολα συνηγορούν πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αν η πορεία της πανδημίας παραμείνει αυξητική.

Οπερ σημαίνει πως όλος ο σχεδιασμός πρέπει να στοχεύει στο πώς θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα έξαρσης, το οποίο δείχνει να είναι πιο απειλητικό από το πρώτο.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, είναι λογικό να προκαλούν έντονη ανησυχία, με πολλές χώρες να επανεξετάζουν τα μέτρα . Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.

Ολες οι χώρες πλέον επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα.

Δυστυχώς, είτε επειδή υποτιμήθηκε ο ιός, είτε διότι οι πολίτες δεν τήρησαν και δεν τηρούν όπως πρέπει τα μέτρα, έχουμε ακυρώσει μεγάλο μέρος της προόδου, που είχαμε σημειώσει τις πρώτες εβδομάδες της χαλάρωσης. Για αυτό οι υγειονομικές αρχές είναι σε «αναμμένα κάρβουνα».

Δεν γνωρίζουμε αν είναι στο χέρι μας να αποτραπούν τα χειρότερα. Είναι, όμως, στο χέρι μας είναι αν, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας, θα πάμε με ασφάλεια εκτός της κρίσης, αντί να βυθιστούμε σε πιο προβληματική κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου