ΛΑΡΙΣΑ

Νέες αποκαλύψεις για τα «δωράκια» της Νovartis

νέες-αποκαλύψεις-για-τα-δωράκια-της-843005

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αθέμιτη διαδικασία» τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας – Μετά την εμπλοκή των έξι γιατρών από τον Βόλο, που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, απλώνεται η λίστα με τους «ελέγχοντες» και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Οι έξι γιατροί από τον Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για «δωράκια» που φέρεται να πήραν από τη γνωστή φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία έχει απασχολήσει το πανελλήνιο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο με τον «αμαρτωλό» ρόλο που διαδραμάτισε στον χώρο του φαρμάκου και το γνωστό σκάνδαλο Novartis, είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου».

Η πρώτη λίστα με τα 230 ονόματα που ο αρμόδιος εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση προσκόμισε στις δικαστικές αρχές και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, εκτός από τους έξι γιατρούς τοπικά, περιλαμβάνει και αρκετούς άλλους συναδέλφους τους από τα Φάρσαλα, το Μουζάκι, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι συγκεκριμένοι γιατροί που ξεπερνούν τους δέκα, την περίοδο 2008-2010 φέρεται να είχαν συνεργασία- άγνωστο σε ποιο ακριβώς κομμάτι- με τη Novartis, ενώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έχουν βρεθεί χρήματα τα οποία φέρεται να απεστάλησαν από τράπεζα της Ελβετίας με αποδέκτες τους ίδιους.

Να σημειωθεί πως στη λίστα που αναγράφονται τα όνομά τους, δίπλα καταγράφεται η διεύθυνση των ιατρείων τους, η ειδικότητά τους και τα ποσά για τα οποία βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ποσά που φτάνουν μέχρι και 25.000 έκαστος, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η λίστα αφορά στην «πρώτη φουρνιά» των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλέξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως «μελέτες παρατήρησης», όπως σημειώνει το viruscom.gr, που αποκάλυψε πρώτο το θέμα.

Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η «βιτρίνα» για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία, για αυτό και μέσα από την προανακριτική διαδικασία θα γίνει προσπάθεια να καταγραφεί αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο φάρμακα της Novartis.

Ευθ. Τσάμης: Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αθέμιτη και παράνομη διαδικασία

Σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας τόνισε ευθαρσώς πως «ως Ιατρικός Σύλλογος είμαστε αντίθετοι σε κάθε αθέμιτη και παράνομη διαδικασία». Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής ο Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει ενημερωθεί σχετικά για το όλο θέμα και ότι ουδέποτε του ζητήθηκαν στοιχεία όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος παρεμβαίνουμε μόνο εφόσον υπάρξει καταδίκη μέλους μας. Αν ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και αποφανθεί η δικαιοσύνη, ακολούθως υπάρχει παραπομπή μέλους μας για να ελεγχθεί πειθαρχικά», εξήγησε επίσης ο ίδιος.

Σύμφωνα τέλος με τον πρόεδρο του ΙΣΜ μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, «όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας» με τον κ. Τσάμη να καταλήγει τα λεγόμενά του τονίζοντας: «Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορες έρευνες που γίνονται από φαρμακοβιομηχανίες, που αμείβονται νόμιμα για την εργασία που παρέχουν. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί με τη Novartis. Σε κάθε περίπτωση εάν επιβληθούν ποινές σε συναδέλφους- μέλη μας θα ενεργήσουμε ανάλογα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου