H ρευστότητα απαραίτητη όσο ποτέ

h-ρευστότητα-απαραίτητη-όσο-ποτέ-843869

Ολες οι κυβερνήσεις αναζητούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την τόνωση της κάθε οικονομίας

Της Βάσως Κυριαζή

H αβεβαιότητα, αναφορικά με το μέλλον της πανδημίας, που έχει προκαλέσει εκτός από υγειονομική και σοβαρή οικονομική κρίση, επηρεάζει πλέον άμεσα την καθημερινότητα όλων. Από τον απλό συνταξιούχο και νοικοκύρη, που εν πολλοίς φοβάται να προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα, μέχρι φυσικά τη μεγάλη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι επιχειρήσεις. Φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς, αφού η υγειονομική κρίση είναι διεθνής και οι επιπτώσεις αντανακλώνται με την ίδια ένταση σε όλον τον πλανήτη. Με τη μόνη βέβαια διαφορά ότι το μέγεθος των αναταράξεων είναι διαφορετικό από τη μία οικονομία στην άλλη. Διαφορετικοί είναι οι κλυδωνισμοί στη Γερμανία ή τις ΗΠΑ, άλλοι στην Ελλάδα, όπου η οικονομία, μετά από δέκα χρόνια παλινωδιών, προσπαθούσε να ανακάμψει, ήρθε μεμιάς η πανδημία και τα τίναξε όλα στον αέρα.

Παρά τα μέτρα στήριξης, που έχουν ληφθεί, σημειώνονται πολλές αναταράξεις. Η αγορά, λοιπόν, νιώθει ανασφάλεια και το κλίμα αβεβαιότητας δεν είναι καλός σύμβουλος.

Τα μηνύματα για την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου έχουν φτάσει στην Πολιτεία, η οποία αναζητεί τρόπους για την επιπλέον ενίσχυσή τους. Να μείνουν όρθιες για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μην έχουμε νέες στρατιές ανέργων.

Βεβαίως, οι πολιτικές επιλογές δεν είναι εύκολες. Ο βαθμός αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο για το μέλλον της υγειονομικής κρίσης είναι πολύ μεγάλος, όπερ σημαίνει πως μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Ολες οι κυβερνήσεις αναζητούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την τόνωση της κάθε οικονομίας. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όλοι περιμένουν να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο για τον τρόπο έλευσης των κονδυλίων του νέου Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προφανώς και θα βοηθήσει τα μέγιστα τον επιχειρηματικό κόσμο, που έχει ανάγκη να νιώσει πως έχει ακόμη «πυρομαχικά» στην άνιση μάχη με τον ύπουλο εχθρό, που λέγεται COVID-19.

Οσο πιο γρήγορα αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων, τόσο πιο άμεσα θα δοθεί μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Η ρευστότητα αυτή την περίοδο είναι το A και το Ω ζήτημα, που απασχολεί την επιχειρηματική κοινότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου