ΤΟΠΙΚΑ

«Αρνητικό» τεστ για κορονοϊό στα αστικά απόβλητα του Βόλου

αρνητικό-τεστ-για-κορονοϊό-στα-αστι-844329

Στα μυστικά των… λυμάτων του βιολογικού η αλήθεια για το ιικό φορτίο του COVID – 19 – Τι έδειξαν οι συστηματικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας

Τα λύματα πόλης μπορούν να λειτουργήσουν σαν ραντάρ. Σου επιτρέπουν να δεις τι έχει συμβεί και να κερδίσεις χρόνο για να αντιδράσεις γρήγορα. Aυτό σκέφτηκε το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να ανιχνεύσει την υγειονομική κατάσταση του πληθυσμού και αποφάσισε να δράσει. Ζήτησε να αξιοποιηθούν προς ανάλυση τα λύματα που καταλήγουν στον Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΜΒ, για να διερευνηθεί το ιικό φορτίο του COVID-19 στον τοπικό πληθυσμό.

Οι δειγματοληψίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου είναι «καθαρές». Το τεστ κορονοϊού στα αστικά απόβλητα του Βόλου είναι αρνητικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει αποστείλει στο υπ. υγείας, η εταιρεία χημικών εργαστηρίων AGROLAB RDS από τον Βόλο, που είναι πιστοποιημένη να διενεργεί τους ελέγχους. Δεν ανιχνεύεται συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την ύπαρξη ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπ. υγείας προσανατολίζεται ήδη να συζητήσει από τη ΔΕΥΑΜΒ να συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα μέχρι τέλος του χρόνου. Απώτερος στόχος η έγκαιρη επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη των υγειονομικών αρχών και της Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στις δημόσιες δομές υγείας. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ακόμη πως ανάλογοι έλεγχοι έχουν ζητηθεί και από τη ΔΕΥΑΛ Αλμυρού, όπου επίσης λειτουργεί εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού.

Η μεθοδολογία

Η ομάδα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ έχει επιφορτιστεί να συγκεντρώνει τρεις φορές τον μήνα τα δείγματα λυμάτων που αποστέλλονται στο ιδιωτικό εργαστήριο που είναι πιστοποιημένο για τέτοιους ελέγχους.

Κάθε 1, 15 και 30 του μήνα όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βάιος Ζεμπέογλου λαμβάνονται δείγματα τα οποία αντιστοιχούν πληθυσμιακά σε 140.000 κατοίκους. Στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού του Βόλου «κουμπώνουν» τα αποχετευτικά δίκτυα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, δηλαδή οι περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Νέας Αγχιάλου, Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας και Αγριάς, οι δύο Βιομηχανικές Περιοχές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η περιοχή του Βελεστίνου. Ένα δείγμα πολύ αντιπροσωπευτικό, ως προς την εικόνα που θέλουν να έχουν οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια ανίχνευσης του ιού.

Αλλωστε, οι μετρήσεις στα αστικά λύματα αντιμετωπίζονται διεθνώς ως ένα σημαντικό εργαλείο ανίχνευσης της σιωπηλής εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όχι ως υποκατάστατα των ατομικών τεστ, αλλά ως πυξίδα για τη διενέργειά τους ενώ παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του ιού.

«Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει στα αστικά λύματα είναι αρνητικά σε κορονοϊό, είναι ενθαρρυντικό. Δεν χρειάζεται όμως εφησυχασμός, διότι ο COVID-19 έχει δείξει ότι είναι εδώ και αντεπιτίθεται κάθε στιγμή», σημείωσε με νόημα ο Βάϊος Ζεμπέογλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύστημα Big Brother στο δίκτυο αποχέτευσης

Με τη μέθοδο το υπουργείο Υγείας βρήκε ουσιαστικά έναν εναλλακτικό τρόπο στα τεστ αντισωμάτων για ανίχνευση του COVID-19 στον γενικό πληθυσμό. H ΔΕΥΑΜΒ και ειδικότερα οι υπηρεσίες του βιολογικού καθαρισμού ανέλαβαν δράση μετά από σχετική εγκύκλιο που έχει αποστείλει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, στις υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης αστικών συγκροτημάτων μεγάλων πόλεων, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος και η Λάρισα.

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως, από τα υπάρχοντα δεδομένα δεν προκύπτει μετάδοση του ιού μέσω των λυμάτων και δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό λόγω της έκθεσης σε υγρά λύματα.

Μπορεί, όμως, να εντοπιστεί σε αυτά, καθώς η εκτίμηση για τη διάρκεια ζωής του ιού στα λύματα είναι περίπου 2 με 3 ημέρες, όπως προκύπτει από μελέτες σε ιούς παρόμοιου τύπου. Επικαλούμενος μελέτες που έγιναν, ο κ. Πρεζεράκος τονίζει πως ίχνη του ιού ανιχνεύονται σε ανεπεξέργαστα λύματα σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας. Για τον λόγο αυτό, η εξέταση δειγμάτων ανεπεξέργαστων λυμάτων έχει προταθεί ως συμπληρωματικό «εργαλείο» για την επιτήρηση της εξάπλωσης του ιού SARS CoV-2.

Με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση του ιού σε πληθυσμούς που εξυπηρετούνται από το αποχετευτικό δίκτυο και για λόγους ορθής ιχνηλάτησης και εντοπισμού των νοσούντων, ο γενικός γραμματέας ζητούσε να εξεταστεί η δυνατότητα διενέργειας δειγματοληψιών σε ανεπεξέργαστα λύματα, σε διάφορα σημεία του αποχετευτικού δικτύου. Ανέφερε ενδεικτικά ευαίσθητες δομές, γηροκομεία, νοσοκομεία, δομές φιλοξενίας, φρεάτια συγκέντρωσης λυμάτων του δικτύου.

Ζητούσε, επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα εξέτασης και ανάλυσης των δειγμάτων αυτών για την παρουσία του ιού SARS CoV-2 σε εργαστήρια, με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο ανάλυσης RT-qPCR και RT-PCR.

Τα λύματα λένε την αλήθεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκόμισε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομιλώντας αφενός με τους αρμοδίους του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ στον Βόλο που έχουν αναλάβει την αποστολή λήψης των δειγμάτων και αφετέρου με τους αρμοδίους του πιστοποιημένου εργαστηρίου που κάνει τους ελέγχους, δεν ανιχνεύονται επίπεδα του ιού στα λύματα της πόλης. Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήταν αρνητικά στον COVID-19.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την καλή, σχετικά, επιδημιολογική εικόνα την οποία εμφανίζει o Βόλος και η ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, όποτε εκδηλώνεται, να είναι ελάχιστος, σε σχέση με την περίοδο προς τα τέλη Ιουλίου, όταν καταγράφηκε έξαρση και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, όπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στέργιος Γούναρης, χημικός, εκπρόσωπος της εταιρείας χημικών εργαστηρίων AGROLAB RDS, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων χημικών Θεσσαλίας, παρακολουθείται συστηματικά η παρουσία του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό, μέσα από τα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Βόλου.

«Μέχρι στιγμής οι μετρήσεις που έχουμε κάνει ανταποκρίνονται στην καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή. Για τα ευρήματα των μετρήσεων ενημερώνεται η Πολιτεία προκειμένου να τα συνεκτιμήσει κατά τη λήψη των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», υπογραμμίζει ο Βολιώτης χημικός.

Σχολιάζοντας δε τα αποτελέσματα, τόνισε πως «ο ιός είναι δίπλα μας». Όπως, είπε, «επειδή ως λαός είμαστε των άκρων, είτε εφησυχάζουμε είτε μας πιάνει πανικός» και υπογράμμισε πως αυτό που προέχει είναι «η τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου