ΤΟΠΙΚΑ

Στον δρόμο… τα 500 πρώτα τεστ από μοριακό αναλυτή στο Αχιλλοπούλειο

στον-δρόμο-τα-500-πρώτα-τεστ-από-μοριακό-844370

Η σολομώντεια και φθηνότερη λύση, που επέλεξε η διοίκηση για την προμήθεια αντιδραστηρίων, μετά το «μπλόκο» Σερέτη στην αρχική πρόταση

Σε σολομώντεια, αλλά και φτηνότερη λύση, συγκριτικά με την αρχική μελέτη, προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου, όσον αφορά την προμήθεια μοριακού αναλυτή, μετά το μπλόκο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη στην πρόταση που είχε καταθέσει προς έγκριση το Αχιλλοπούλειο, ύψους 180.000 ευρώ περίπου για ένα εξάμηνο. Η πρόταση για λόγους που δεν έχει ακόμη ο ίδιος εξηγήσει στην τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς που σύσσωμοι στήριξαν την πρόταση του νοσοκομείου, παραμένει στο συρτάρι του και ποτέ δεν προωθήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), που είναι το αρμόδιο όργανο που δίνει την έγκριση ή απορρίπτει μία πρόταση.

Μπροστά ωστόσο στο ενδεχόμενο το νοσοκομείο της πόλης, που καλύπτει υγειονομικά περίπου 200.000 κατοίκους, να συνεχίσει να παραμένει χωρίς μοριακό αναλυτή ενώ η πανδημία συνεχίζει το «σφυροκόπημα», το ΔΣ του νοσοκομείου «σήκωσε μανίκια». Με απόφαση που ελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου και ανέβηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον προσδιορισμό μοριακής ανίχνευσης SARS-COV2 με τον σχετικό εξοπλισμό. Καλύπτοντας όμως μόνο άμεσες ανάγκες ελέγχου COVID-19. Δηλαδή σοβαρά τροχαία, εγκεφαλικά, έκτατα παιδιατρικά περιστατικά και εμπύρετες φλεγμονές που πρέπει να χειρουργηθούν.

Ο διαγωνισμός έγινε για το ποσό των 21.178 ευρώ με το ΦΠΑ. Υπολογίζεται ότι το Βιοχημικό Τμήμα θα προμηθευθεί με αυτό τον διαγωνισμό 500 αντιδραστήρια και όλο τον συνοδό εξοπλισμό για να διενεργούνται οι μοριακοί έλεγχοι. Προσφορές κατατέθηκαν τρεις, η συμφερότερη κρίθηκε της εταιρείας MEDICON, η οποία ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση με το Αχιλλοπούλειο. Αν δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα εκτιμάται πως μέσα στις επόμενες μέρες θα «στηθεί» ο εξοπλισμός και θα λειτουργήσει ο μοριακός για τα κατεπείγοντα περιστατικά.

Μόλις εξαντληθούν τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός και ούτω καθεξής.

Τα υπόλοιπα δείγματα που αφορούν στον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε προγραμματισμένο χειρουργείο, όπως επίσης και οι έλεγχοι στο υγειονομικό προσωπικό και σε «ύποπτα» κρούσματα με ήπια συμπτώματα, θα παραπέμπονται όπως μέχρι σήμερα, στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, με το Αχιλλοπούλειο να επιβαρύνεται ένα κόστος περίπου 30 ευρώ, ανά δείγμα.

Αστάθμητος παράγοντας η πορεία της πανδημίας

Να σημειωθεί ότι για τις τεχνικές προδιαγραφές και το πώς θα λειτουργήσει ο μοριακός αναλυτής υπεύθυνος θα είναι ο διευθυντής του Βιοχημικού Τμήματος του Αχιλλοπουλείου Ph.D., βιοχημικός, Ηλίας Τογκουσίδης. Ο κ. Τογκουσίδης ήταν εκείνος που συνέταξε και την αρχική μελέτη για τον μοριακό αναλυτή η οποία εγκρίθηκε από το επιστημονικό και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, «θάφτηκε» όμως από την 5η ΥΠΕ.

Χθες μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφερόμενος στη νέα διαδικασία που ακολουθήθηκε, παρατήρησε πως έτσι όπως εξελίχτηκε η κατάσταση είναι η πλέον ενδεδειγμένη και ότι εξασφαλίστηκε η συμφερότερη τιμή για την προμήθεια αντιδραστηρίων και συνοδού εξοπλισμού.

Παραμένει ωστόσο επιφυλακτικός ως προς τον «κόφτη» που έχει μπει στον αριθμό των τεστ που θα γίνονται. Υπολογίζεται πως ημερησίως κατά μέσο όρο θα πρέπει να γίνονται 10 τεστ ημερησίως σε κατεπείγοντα περιστατικά. Την επιλογή, ποια δηλαδή δείγματα θα εξετάζονται στον τοπικό μοριακό αναλυτή, θα την κάνει Επιτροπή που θα οριστεί τις επόμενες μέρες. Στη σύνθεσή της θα εκπροσωπούνται η επιτροπή λοιμώξεων, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και η Παθολογική Κλινική τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον κ. Τογκουσίδη ο αριθμός των τεστ που πρέπει να γίνονται κάθε μέρα δεν είναι πανάκεια. «Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα πρέπει να γίνονται 10 τεστ. Ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει ότι θα καταστεί ανάγκη να γίνουν και περισσότερα;» αναρωτιέται, εξηγώντας ότι όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες, ενδεχομένως και οι νοσούντες που πρέπει να υποβληθούν απαραιτήτως σε τεστ COVID-19.

Αποτελέσματα την ίδια μέρα

Το μεγάλο πλεονέκτημα της λειτουργίας μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο Βόλου είναι ότι συντομεύεται ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων, ειδικά για τα πολύ σοβαρά περιστατικά. Μέχρι σήμερα για τα δείγματα που αποστέλλονται καθημερινά επιδημιολογικά αποτελέσματα εκδίδονται στην καλύτερη των περιπτώσεων την επόμενη μέρα. Υπάρχουν βέβαια και μέρες όταν το εργαστήριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου έχει μεγάλο φόρτο, τα αποτελέσματα να γνωστοποιούνται με την πάροδο δύο ημερών. Αυτό όπως είναι φυσικό κρατά σε «αναμμένα κάρβουνα» γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς που περιμένουν με αγωνία να ενημερωθούν, αν είναι φορείς του COVID-19 ή όχι.

«Η καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων περισσότερο από μία ημέρα, δημιουργεί προβλήματα. Με την πανδημία σε δεύτερο κύμα, ο μοριακός αναλυτής είναι απαραίτητος. Δίνουμε κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο, το ίδιο φυσικά και οι ασθενείς που περιμένουν να μάθουν εάν έχουν Covid-19», σημείωσε σχετικά ο διευθυντής του Βιοχημικού Τμήματος του Αχιλλοπουλείου Ph.D., βιοχημικός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου