ΤΟΠΙΚΑ

Στα χαρτιά η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

στα-χαρτιά-η-επιτροπή-υγιεινής-και-ασφ-845163

Συγκροτήθηκε μεν, δεν λειτουργεί δε, λόγω διαφωνιών για τη σύνθεσή της – Κόντρα συλλόγου εργαζομένων και τοπικής περιφερειακής αρχής

Σε «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και περιφερειακής αρχής εξελίσσεται η συγκρότηση και η λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων. Το θεσμικό εργαλείο στα χέρια εργαζομένων και εργοδοτών το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων για να «θωρακιστεί» ο χώρος δουλειάς των υπαλλήλων από διάφορους επαγγελματικούς κινδύνους υγείας, πολλώ δε μάλλον μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά από πολλά χρόνια ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων. Ο τρόπος όμως με τον οποίο διαμορφώθηκε η σύνθεσή της δεν βρίσκει σύμφωνη την περιφερειακή αρχή Μαγνησίας, διότι το σωματείο αντί να προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη των μελών που θα συμμετέχουν στο θεσμικό όργανο, προχώρησε στον διορισμό τους. «Για να είναι σύννομη η σύνθεση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να προηγηθούν εκλογές», απαντά ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος, παραπέμποντας σε ό,τι ισχύσει στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο επισήμανε και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Εμείς χαιρετίζουμε τη συγκρότηση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας διότι είναι ένα όργανο το οποίο ασφαλώς και θα βοηθήσει να λάβουμε από κοινού αποφάσεις που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια των υπαλλήλων», προσθέτει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

Το σωματείο εργαζομένων για την απόφασή του να διορίσει ουσιαστικά τους εκπροσώπους του επικαλείται σχετική γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ. «Κινηθήκαμε με βάση τις οδηγίες που μας έδωσε η ΑΔΕΔΥ. Η γνωμοδότηση είναι σαφής, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν χρειάζεται εκλογική διαδικασία για τη συγκρότηση της Επιτροπής», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την πλευρά του ο Ευάγγελος Κάβουρας, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας στο τοπικό τμήμα Μαγνησίας στο διοικητήριο της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση νομίμως «η υπόδειξη των μελών της ΕΥΕΑ της ΠΕ Μαγνησίας-Σποράδων έγινε από το ΔΣ του Τοπικού Τμήματος Μαγνησίας, δοθέντος ότι το τελευταίο αποτελεί εκπρόσωπο των εργαζομένων της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας και πληροί κατά τούτο τα κριτήρια του κοινού νομοθέτη».

Το θέμα πάντως απασχόλησε την προχθεσινή συνάντηση του τοπικού συλλόγου εργαζομένων με κλιμάκιο του ΝΤ Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, καθώς η αρχική συγκρότηση της Επιτροπής έγινε στις αρχές Μαρτίου, επιχειρήθηκε δύο φορές να συνεδριάσει αλλά αυτό δεν έγινε, λόγω των διαφωνιών ως προς τη σύνθεση και μέχρι σήμερα παραμένει στον «αέρα».

Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών ειδικά στα τμήματα που είναι επιφορτισμένα με ελέγχους, η καθυστέρηση της κυβέρνησης στις κρίσεις γενικών διευθυντών στις περιφέρειες και συνακόλουθα στους προϊσταμένους όλων των οργανικών της μονάδων και τέλος ο σχεδιασμός της ΕΝΠΕ για ψήφιση νομοσχεδίου για την σύσταση γενικών διευθύνσεων επιθεώρησης στις περιφέρειες, με το οποίο διαφωνούν οι εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από την εκτελεστική γραμματεία του ΝΤ Μαγνησίας ΑΔΕΔΥ οι Φίλιππος Κωνσταντινίδης (πρόεδρος), Εύη Καρυδάκη (αντιπρόεδρος) και Βασίλης Αποστολάκης (γραμματέας), ενώ από το τοπικό ΔΣ Μαγνησίας του ΣΕΠΘ οι Πέτρος Σκάμπουρας (πρόεδρος) κι Ευάγγελος Κάβουρας (γεν. γραμματέας).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου