Η περιοδικότητα ελέγχων

η-περιοδικότητα-ελέγχων-845597

Από μέρα σε μέρα τα δεδομένα μεσούσης της πανδημίας αλλάζουν. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η στρατηγική εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διαφοροποιείται

Της Βάσως Κυριαζή

Τα δεκάδες νέα περιστατικά κορονοϊού σε γηροκομείο της Αθήνας καταδεικνύουν την ανάγκη για ενίσχυση και αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων, που διενεργούνται σε δομές υγείας και φιλοξενίας ευπαθών ομάδων. Οταν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αποκαλύπτει πως όπως φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες, φαίνεται πως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το εάν η συγκεκριμένη δομή ήταν θωρακισμένη, αν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αν γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι έλεγχοι, που έχουν υποδειχτεί για προληπτικούς λόγους, ώστε όταν προκύπτουν κρούσματα να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να μπαίνει «φρένο» στη διασπορά του ιού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε για αυτό και η διασπορά υπήρξε μεγάλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη συγκεκριμένη δομή οι τελευταίοι έλεγχοι για κορονοϊό στο προσωπικό είχαν γίνει τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο κανένας έλεγχος και το πρόβλημα δεν άργησε να ξεσπάσει.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η περιοδικότητα ελέγχων για κορονοϊό σε αντίστοιχες δομές είναι συχνότερη. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα διασποράς του COVID-19.

«Αν ελέγχαμε δέκα εκατομμύρια Ελληνες, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα πρέπει να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζονται στρατηγική, ιεράρχηση, προτεραιότητα», διατείνονται, από όσο άκουσα χθες, οι περισσότεροι Ελληνες λοιμωξιολόγοι. Τελικά όσο περνούν οι μέρες και ο ιός αντεπιτίθεται δικαιώνεται η άποψη εκείνων, που επιμένουν πως θα πρέπει να εξεταστεί μαζικά ο πληθυσμός, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Αντίστοιχες υγειονομικές βόμβες μπορεί να υπάρχουν και αλλού. Αν το πράγμα ξεφύγει, αλίμονό μας.

Από μέρα σε μέρα τα δεδομένα μεσούσης της πανδημίας αλλάζουν. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η στρατηγική εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διαφοροποιείται. Μία πιο σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει στον γενικό πληθυσμό θα βοηθήσει σίγουρα τους επιστήμονες σε συνεργασία με την κυβέρνηση να χαράξουν τα επόμενα βήματα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου