ΤΟΠΙΚΑ

Σε καλά επίπεδα η παραγωγή κάστανου στο Πήλιο

σε-καλά-επίπεδα-η-παραγωγή-κάστανου-στ-845610

Αρχισε η συγκομιδή στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Αρχισε εδώ και λίγες μέρες η συγκομιδή του κάστανου στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Η παραγωγή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών, θα είναι καλύτερη από πέρυσι, γεγονός που τροφοδοτεί τις προσδοκίες τους για τόνωση του αγροτικού εισοδήματος σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη.

Η διάθεση του κάστανου στο Ανατολικό Πήλιο γίνεται είτε μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν», όπου απευθύνονται τα μέλη του κυρίως, είτε μέσω ιδιωτών για τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές εκτός δικαιοδοσίας «Ζαγορίν», όπως είναι ο Κισσός, το Ανήλιο και το Ξουρίχτι.

Ο συνεταιρισμός «Ζαγορίν» εκτιμά πως η φετινή παραγωγή κάστανου θα πλησιάσει τους 300 τόνους, από 250 τόνους που συγκεντρώθηκαν πέρυσι. «Συνολική εικόνα για την παραγωγή θα έχουμε σε περίπου 15 ημέρες. Εκτιμούμε ωστόσο με βάση τις επισημάνσεις των αγροτών ότι θα φτάσουμε περίπου τους 300 τόνους», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντώνης Σπανός, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Οι τιμές για όσα κάστανα είναι κατάλληλα για εμπορία υπολογίζεται πως θα κινηθούν σε καλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από την Ιταλία, αλλά και από τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς στο πρατήριο που λειτουργεί στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης ο «Ζαγορίν» καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επίσης και στο αντίστοιχο πρατήριο της Αθήνας. Επιπροσθέτως υπάρχουν και άλλα σημεία πώλησης τα οποία αφορούν κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ- μάρκετ.

Οι φετινές τιμές εκτιμάται πως θα κινηθούν για τα πρώτης κατηγορίας κάστανα στα 3 ευρώ το κιλό, στα 2,5 ευρώ θα κινηθούν τα επόμενης κατηγορίας και στο 1,60 το κιλό τα κάστανα Α’ τάξης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου