ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητούν πρωτόκολλα αντί COVID–19 οι βιομηχανίες στον Βόλο

αναζητούν-πρωτόκολλα-αντί-covid-19-οι-βιομ-845634

Στα «σκοτάδια» οιβιομηχανίες, παρ΄ ότι έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας σχετική εισήγηση από τους επιθεωρητές υγιεινή ςκαι ασφάλειας

Η καταγραφή σποραδικών κρουσμάτων κορονοϊού σε εργοστάσια του Βόλου επαναφέρει στην επικαιρότητα την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς. Το ρεπορτάζ, ωστόσο, καταγράφει το οξύμωρο, ενώ η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της καθημερινά απευθύνει συστάσεις προς όλους για την τήρηση και λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας και ενώ για το δημόσιο, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορίου, εστίασης και άλλων κατηγοριών υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, για τις βιομηχανίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί καμία υπουργική απόφαση που να παραπέμπει σε αντι-Covid πρωτόκολλο εργασίας.

Εκτός από τις γενικές οδηγίες περί αποστάσεων και χρήσης αντισηπτικών, όποια μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αναχαίτιση του κορονοϊού, ενεργοποιούνται με ευθύνη των επιχειρήσεων και με βάση τις οδηγίες που λαμβάνουν από τους τεχνικούς ασφαλείας και τους γιατρούς εργασίας που διαθέτουν στον χώρο δουλειάς.

Χρειάζεται υπουργική απόφαση

Οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους στις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα έχουν επωμιστεί μία μεγάλη ευθύνη. Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας του ΣΕΠΕ στον Βόλο Μάγδα Ηλιδάκη, το τοπικό τμήμα έχει ήδη διενεργήσει περίπου 300 ελέγχους. Αρχικά η βαρύτητα δόθηκε στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εμπορικά καταστήματα και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εκεί δηλαδή, όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου και ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού είναι μεγάλος. Έλεγχοι γίνονται και σε βιομηχανίες της περιοχής και δίνονται συστάσεις όπου κριθεί αναγκαίο. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που έγινε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας έγινε επισήμανση πως δεν θα ήταν χρήσιμο να εκδοθεί συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Βιομηχανίες. «Κατά την εκτίμησή μας μία ΚΥΑ είναι απαραίτητη, διότι θα προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα από τα οποία δεν θα μπορεί να παρεκκλίνει κανείς», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ηλιδάκη.

Θερμομέτρηση και τεστ κορονοϊού

Στο πλαίσιο αυτό, τεστ κορονοϊού, θερμομέτρηση, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις για την επιστροφή του προσωπικού τους από τις διακοπές στους χώρους εργασίας.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε πλείστες περιπτώσεις τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού εργοστασίων του Βόλου μέσα στον Αύγουστο- με δική τους πρωτοβουλία- ενεργοποίησαν τη διαδικασία των τεστ για το προσωπικό που επέστρεφε από την άδεια. Για τον μοριακό έλεγχο (PCR) των εργαζομένων τους έκαναν σύμβαση με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος. Τα συνδικάτα βέβαια ζητούν οι έλεγχοι αυτοί να συνεχιστούν. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτιμούν πως το προσωπικό θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ.

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις που προσωρινά είχαν αναστείλει το μέτρο της απομακρυσμένης εργασίας, έχουν ενημερώσει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου πρωτόκολλα τηλεργασίας και μείωσης της φυσικής παρουσίας του προσωπικού τους στους χώρους εργασίας, όπου βέβαια αυτό είναι δυνατόν. Για παράδειγμα εφικτή μία τέτοια διαδικασία είναι σε προσωπικό μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολείται σε διοικητικές και οικονομικές θέσεις.

Στην παραγωγή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για αυτό και αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης στη γραμμή παραγωγής, εντός των κτιρίων των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι σε διάφορες βιομηχανίες που βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής είναι πλέον υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.

Επίσης η χρήση μάσκας επιβάλλεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχει περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο η είσοδος και παραμονή επισκεπτών στις εγκαταστάσεις των εταιρειών.

Σημείο τριβής μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικάτων είναι η μεταφορά του προσωπικού και κατά πόσο τηρείται το πρωτόκολλο που αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως για λόγους κόστους υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν ναυλώνουν δεύτερο λεωφορείο, με αποτέλεσμα το προσωπικό της κάθε βάρδιας να συνωστίζεται μέσα στα πούλμαν.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, που ρωτήθηκε για αυτό, επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι μετά από αναφορές εργαζομένων έγιναν συστάσεις προς συμμόρφωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου