ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση προστίμων για ωράρια εργασίας στη Μαγνησία

αύξηση-προστίμων-για-ωράρια-εργασίας-847005

Βεβαιώθηκαν «καμπάνες» 60.000 ευρώ σε ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της καραντίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας

Πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ και πλέον έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τέλος Αυγούστου για τη μη τήρηση των ωραρίων εργασίας προσωπικού σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, από τα κλιμάκια ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το 60% αυτών των προστίμων επιβλήθηκε την περίοδο από τέλος Μαΐου μέχρι και τέλος Αυγούστου, μετά δηλαδή την άρση των περιορισμών της καραντίνας, ενώ το υπόλοιπο 40% είχε επιβληθεί από τις αρχές του χρόνου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Το ωράριο – λάστιχο χωρίς να δηλώνεται η τροποποίηση στους όσους της σύμβασης απασχόλησης του εργαζόμενου, αλλά και στον πίνακα που διατηρεί η κάθε επιχείρηση στον χώρο της καταγράφοντας το εργασιακό καθεστώς που διέπει τον κάθε εργαζόμενο, αποτελούν την πιο συνηθισμένη πλέον παράβαση για την Επιθεώρησης Εργασίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα στον έλεγχο που έγινε από τους επιθεωρητές- ελεγκτές διαπιστώθηκε, πως αρκετοί εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν, μετά τη λήξη του ωραρίου τους, χωρίς να έχουν καταγραφεί για υπερωριακή απασχόληση. Επίσης εντοπίστηκαν εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε μέρα που είχαν ρεπό, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις που προσωπικό είναι δηλωμένο ότι εργάζεται για δύο ημέρες την εβδομάδα, παρότι απασχολείται πενθήμερο.

Επίσης έγιναν έλεγχοι μετά από καταγγελίες για αναφορές για μη καταβολή επιδομάτων τα οποία δεν καταβάλλονται, παρότι προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις.

Το «σαφάρι» των ελέγχων που έγιναν μετά την άρση της καραντίνας και σταδιακά μέχρι τέλος Αυγούστου περιλάμβανε Βόλο, Πήλιο και Βόρειες Σποράδες. Επίσης ελέγχθηκαν επιχειρήσεις μετά από καταγγελίες που έγιναν από το ίδιο το προσωπικό.

Για τη μη τήρηση του ωραρίου πάντως η «καμπάνα» είναι μεγάλη καθώς το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, για τον κάθε υπάλληλο που θα διαπιστωθεί ότι εργάζεται ακόμη, ενώ θα έπρεπε να έχει σχολάσει.

Οι εργοδότες με βάση όσα ισχύουν στη νομοθεσία οφείλουν να έχουν σε εμφανές σημείο αναρτημένο αντίτυπο των πινάκων προσωπικού και των προγραμμάτων εργασίας, όπως επίσης το ειδικό βιβλίο υπερωριών, τα έντυπα όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όπου αυτά τηρούνται, τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο, επίσης όπου αυτά τηρούνται.

Μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις αν δεν συντρέχει είναι λόγος επιβολής προστίμου από τους ελεγκτές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου