Γιατί κανείς δεν θέλει να σκέφτεται νέο lock down

γιατί-κανείς-δεν-θέλει-να-σκέφτεται-νέ-847014

Η γνώση εξασφαλίζει ότι ακόμα και οι αρχικές τους εικασίες είναι σίγουρα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από οποιουδήποτε άλλου. Είναι ειδικοί και μάλιστα σε θέμα, στο οποίο όλοι οι υπόλοιποι είμαστε εντελώς άσχετοι

Της Βάσως Κυριαζή

Αντέχει η οικονομία νέο lock down και πόσο θα μας κοστίσει; Το ερώτημα καίει υγειονομικές αρχές, κυβέρνηση και επαγγελματίες. Η αγορά τρέμει ακόμη και στην ιδέα ότι μπορεί να προκύψει νέο λουκέτο στη χώρα. Ολοι ομονοούν ότι θα είναι η χαριστική βολή και πως χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο «πυρ το εξώτερον».

Με την πανδημία όμως να βρίσκεται σε έξαρση, τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται καθημερινά και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να γεμίζουν, το ενδεχόμενο επιπλέον παρεμβάσεων είναι ζήτημα, που εξετάζεται. Εάν τα νέα έκτακτα μέτρα, που εφαρμόζονται από την προηγούμενη Δευτέρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας αποδώσουν τις επόμενες ημέρες, το σύστημα θα πάρει ανάσα, έστω και προσωρινή. Αν όχι, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για αυτό και όλοι επιμένουν, όσο μονότονο και αν ακούγεται, να ζητούν πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, διότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η χώρα δεν μπορεί να αντέξει δεύτερο lock down, καθώς θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη καθυστέρηση της ανάκαμψης από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Είναι βέβαιο ότι με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επιχειρήσεις, που σήμερα ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, θα δεχτούν τη χαριστική βολή, ενώ η ανεργία θα εκτοξευτεί.

Την περασμένη άνοιξη, στο πρώτο κύμα του κορονοϊού, στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι κάθε μήνας καραντίνας κόστιζε περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει μελετήσει πως εάν εφαρμοζόταν τώρα lock down στην Αττική, θα μας πρόσθετε μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες ύφεσης και βέβαια θα αύξανε το έλλειμμα. Συν τοις άλλοις, θα έπληττε πολλές επιχειρήσεις, που έχουν αντέξει με νύχια και με δόντια. Αυτό και μόνο αρκεί για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τι θα σημάνει δεύτερο γενικό λουκέτο στη χώρα.

Για αυτό και η κυβέρνηση ξορκίζει κάθε τέτοια συζήτηση και επιμένει να χτυπά καμπανάκια μαζί με τους επιστήμονες προς όλους τους πολίτες, ζητώντας να συμμορφωθούν στις οδηγίες των γιατρών. Οι επιστήμονες μπορεί τώρα να μαθαίνουν τον συγκεκριμένο ιό, αλλά ξέρουν κάτι για το οποίο οποιοσδήποτε άλλος μη ειδικός έχει μαύρα μεσάνυχτα. Γνωρίζουν τους ήδη γνωστούς ιούς. Η γνώση εξασφαλίζει ότι ακόμα και οι αρχικές τους εικασίες είναι σίγουρα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από οποιουδήποτε άλλου. Είναι ειδικοί και μάλιστα σε θέμα, στο οποίο όλοι οι υπόλοιποι είμαστε εντελώς άσχετοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου