Ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα

ας-προσπαθήσουμε-να-αποτρέψουμε-τα-χε-848073

Ο χειμερινός τουρισμός, ο οποίος είναι κατεξοχήν εσωτερικός, μπορεί να μη φέρνει συγκρίσιμα έσοδα με αυτά του θερινού, αλλά συντηρεί και τονώνει πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα

Της Βάσως Κυριαζή

Μπορεί εδώ και αρκετές μέρες να έχει αρχίσει δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο δεύτερου lock down, κανείς όμως δεν θέλει να το σκέφτεται, ούτε ως το χειρότερο σενάριο που μπορεί να υλοποιηθεί. Με καθαρά οικονομικούς όρους το καλύτερο απ’ όλα θα είναι να αποφευχθεί πάση θυσία, για αυτό και εντείνεται η προσπάθεια των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών να πειστούν οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ολοι πρέπει να κατανοήσουν πως δεύτερο lock down θα είναι καταστροφικό. Δυστυχώς θα έχει αρνητικές συνέπειες, που θα έρθουν να προστεθούν, σωρευτικά, σε ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον.

Σε συγκυρία, κατά την οποία υπήρχαν στην αγορά προσδοκίες σταδιακής επανόδου σε κανονικούς ρυθμούς, το κλίμα πάλι αλλάζει. Για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποδώσουν τα υγειονομικά μέτρα.

Διαφορετικά η οικονομία θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολα μονοπάτια. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό. Ο χειμερινός τουρισμός, ο οποίος είναι κατεξοχήν εσωτερικός, μπορεί να μη φέρνει συγκρίσιμα έσοδα με αυτά του θερινού, αλλά συντηρεί και τονώνει πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιώνουν τις ελπίδες για ένα καλό σενάριο.

Πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε ανηφόρα μπροστά μας και πως το σύνολο των επιβαρύνσεων και συνεπειών, που προσθετικά και σωρευτικά θα εκδηλωθούν, ενδεχομένως να απειλήσει περαιτέρω επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς πριν συνέλθουν από το σοκ που έχουν ήδη υποστεί, θα κληθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες νέας δραματικής επιβάρυνσης.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί νέο lock down, αλλά θα παραμείνουν τελικά σε ισχύ οι μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις και δεν θα δοθεί χαριστική βολή στην οικονομία. Στο χέρι μας είναι εν πολλοίς να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου