Από εμάς εξαρτάται

από-εμάς-εξαρτάται-848498

Με τη στάση μας έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συνεισφέρουμε στον περιορισμό της πανδημίας. Αν υπάρξει μεγάλη διασπορά και το πράγμα δεν μαζεύεται, δεν θα έχει κανένα νόημα οτιδήποτε γίνει στη συνέχεια

Της Βάσως Κυριαζή

Η κατάσταση βαίνει κρίσιμη και κάθε μέρα που περνά είναι και δυσκολότερη όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε στην κρισιμότερη καμπή. Ο καθένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δυσκολία που υπάρχει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και θα πρέπει όλοι να τηρούν τις οδηγίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ακολουθεί τα μέτρα για αυτό και κάθε προτροπή που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση χρήσιμη είναι. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ο φόβος της αστυνομίας ή άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, για να εισακουστούν οι οδηγίες και οι συμβουλές των ειδικών που να ακολουθούμε τα μέτρα και πως είναι για το καλό μας.

Για παράδειγμα δεν είπε κανείς, ούτε είναι παράνομο να πηγαίνει κάποιος σε μια πλατεία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να είναι θέμα αδιαπραγμάτευτο. Δεν υπάρχει ναι μεν, αλλά. Από τη στιγμή που οι επιστήμονες το έχουν συστήσει πρέπει να το εφαρμόσουμε ως μέτρο. Είναι πράξη ανευθυνότητας, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ορισμένοι να αρνούνται να δούνε την πραγματικότητα. Αν δεν σέβονται τον εαυτό τους, οφείλουν να σεβαστούν τον διπλανό τους και τη δημόσια υγεία.

Με τη στάση μας έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συνεισφέρουμε στον περιορισμό της πανδημίας. Αν υπάρξει μεγάλη διασπορά και το πράγμα δεν μαζεύεται δεν θα έχει κανένα νόημα οτιδήποτε γίνει στη συνέχεια. Κανείς δεν θέλει να ζήσει εικόνες σαν αυτές που περνούσαν από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και αφορούσαν στην Ιταλία.

Λεονταρισμοί, εξυπνακισμοί, τσαμπουκάδες και νταηλίκια σ’ αυτή τη φάση δεν χωράνε. Με τη δημόσια υγεία δεν μπορεί να παίζει κανείς. Με το χθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη δεν τέθηκε απλά το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», αλλά κάτι περισσότερο. Ουσιαστικά καλούμαστε να επιλέξουμε ως πολίτες αν θέλουμε αυτή η χώρα να έχει αύριο ή όχι. Η υγειονομική κρίση κάποια στιγμή θα περάσει. Αν η χώρα όμως έχει αποδυναμωθεί υγειονομικά και οικονομικά, είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου