ΤΟΠΙΚΑ

Ανακατατάξεις στο προεδρείο της ΟΕΒΕΜ και εκλογή νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο

ανακατατάξεις-στο-προεδρείο-της-οεβε-848511

Τι προκάλεσε τη μετωπική σύγκρουση για τη μετεγκατάσταση σε χώρο, που προτείνει ο δήμος – Οι παραιτήσεις με φόντο τις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές – Νέος ταμίας ο Σεραφείμ Μαουσίδης, παραιτήθηκε από γραμματέας η Δώρα Καναβιτσά

Aνακατατάξεις στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας. Οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις μελών της διοίκησης δρομολόγησαν αλλαγές και αναδιάταξη δυνάμεων στο προεδρείο. Μετά από δύο περίπου μήνες «οικονομικής ακινησίας» λόγω παραίτησης του ταμία, προχθές εκλέχτηκε νέος ταμίας ο Σεραφείμ Μαουσίδης, που μπαίνει στο νέο διοικητικό συμβούλιο μετά την παραίτηση Φόβου. Αναπληρώτρια ταμίας εκλέχτηκε η Μαρία Τσελεπή.

Στην επόμενη η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ αναμένεται να εκλέξει νέο γραμματέα. Προχθές υπέβαλε παραίτηση από τη θέση της η γενική γραμματέας Δώρα Καναβιτσά. Η κ. Καναβιτσά παραιτείται και από μέλος του συμβουλίου.

Στην επιστολή που απέστειλε εκφράζει τις ενστάσεις της για το μοντέλο διοίκησης της Ομοσπονδίας. Τη θέση αναμένεται να καταλάβει πλέον ο Γιώργος Θώμος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας, ως επόμενος επιλαχών με την ΟΕΒΕΜ να προσβλέπει επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών υποβόσκουν μεγάλη ένταση και αντιπαλότητα. Η διοίκηση έχει «χωριστεί» σε δύο κομμάτια. Πολλοί εκτιμούν πως αυτό έχει να κάνει με τις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές, στις οποίες αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, θα βρεθούν «αντιμέτωποι» δύο πρώην στενοί συνεργάτες, ο νυν πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας, που έχει ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και ο Αριστείδης Σαββάκης, αντιδήμαρχος Βόλου και Β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με τη στήριξη της ομάδας Μπασδάνη, εδώ και λίγους μήνες μετά από μία ταραχώδη εκλογική διαδικασία, η οποία κατέληξε στα δικαστήρια. Ο κ. Πλαστάρας υπέβαλε ένσταση κατά της εκλογής Σαββάκη, η δικαιοσύνη όμως δικαίωσε τον αντιδήμαρχο Βόλου υπογραμμίζοντας πως η εκλογή του είναι νόμιμη. Οι δρόμοι των δύο πλέον με φόντο το Επιμελητήριο κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.

Μετωπική σύγκρουση για τη μετεγκατάσταση

Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε τη «θρυαλλίδα» για να μεταφερθεί η κόντρα στην ΟΕΒΕΜ, με τις βολές που εξαπολύονται εκατέρωθεν να παίρνουν προσωπική διάσταση. Το μεγάλο όμως «μέτωπο» που προκάλεσε εν πολλοίς τη μεγάλη αντιπαράθεση στην Ομοσπονδία είναι άλλο: Η μετεγκατάσταση. Από τα 32 σωματεία που απαρτίζουν την ΟΕΒΕΜ, τα 19 μέχρι σήμερα στεγάζονται σ’ ένα κτίριο στην οδό Παύλου Μελά. Μετά τη κατάργηση του συνδικαλιστικού πόρου στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η Ομοσπονδία μη αντέχοντας οικονομικά στην κάλυψη των υπέρογκων εξόδων για τη μίσθωση του κτιρίου στην Παύλου Μελά-το ετήσιο μίσθωμα είναι 15.000 ευρώ- ξεκίνησε να αναζητά νέα στέγη, ζητώντας τη συνδρομή από τους τοπικούς φορείς και το Επιμελητήριο Μαγνησίας για μεταφορά της σε άλλο κτίριο της πόλης. Με το Επιμελητήριο δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση. Ανταποκρίθηκε όμως η δημοτική αρχή προτείνοντας στην ΟΕΒΕΜ να στεγαστούν τα πρωτοβάθμια σωματεία της σε δύο χώρους στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Ιωνία. Επιπροσθέτως η ΟΕΒΕΜ για να έχουν στέγη όλα τα σωματεία εξέταζε το ενδεχόμενοι αξιοποίησης και των παλιών γραφείων στην οδό Κουταρέλια, όπου το κτίριο χρειάζεται πολλές επιδιορθώσεις για να είναι ξανά λειτουργικό.

Η πρόταση του Αχ. Μπέου συνάντησε την αποδοχή αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων, «σκόνταψε» όμως στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΒΕΜ. Η πλειοψηφία των μελών που διαφωνούσε αντιπαραθέτοντας τη δική της επιχειρηματολογία ζήτησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν αρνητικό. Ακολούθησε η παραίτηση του ταμία Γιάννη Φόβου με αποτέλεσμα η ΟΕΒΕΜ να παραλύσει οικονομικά. Υπάλληλοι και προγράμματα που τρέχουν «στον αέρα». Οι επόμενες συνεδριάσεις που ακολούθησαν για να βρεθεί λύση πήγαν στον βρόντο, αφού ελλείψει απαρτίας δεν μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας διατείνεται ότι «έχει ανοίξει πόλεμος με στόχο να βρίσκονται σε ομηρία ο ίδιος και οι συνεργάτες του με απώτερο σκοπό να απαξιωθεί ο ρόλος της Ομοσπονδίας». Οι σύμβουλοι που αντιτίθενται του καταλογίζουν «λανθασμένους χειρισμούς και βεβιασμένες αποφάσεις».

Ο κ. Πλαστάρας προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην ΟΕΒΕΜ ζήτησε να εφαρμοστεί το καταστατικό λειτουργίας της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν κάνει διακοπή άσκησης επαγγέλματος, πρέπει να παραιτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κάθε πλευρά να προβάλει τα δικά της επιχειρήματα σε συνδικαλιστικό αλλά και νομικό επίπεδο, αφού κλήθηκαν μέχρι δικηγόροι.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση στην οποία μετά από πολύ καιρό υπήρξε απαρτία έγινε τελικά αναδιάρθρωση του προεδρείου, μετά τις παραιτήσεις των κ.κ. Σπύρου και Τσίρου που έχουν συνταξιοδοτηθεί και εφαρμόστηκε το καταστατικό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου