ΤΟΠΙΚΑ

Eμβόλιο… κόντρα στον κορονοϊό αναζητούν οι επιχειρήσεις

eμβόλιο-κόντρα-στον-κορονοϊό-αναζητο-848765

«Βροχή» αιτημάτων για ερμηνεία των διατάξεων στον τοπικό σύνδεσμο βιομηχανιών

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η εφαρμογή της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του Συνδέσμου έχουν δεχτεί και έχουν προωθήσει ζητώντας διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία αιτήματα για 350 διαφορετικές διατάξεις, από τον «ποταμό» νέων υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας.

«Οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι σχετικές με την πανδημία είναι πυκνές. Παρέχουν ευχέρειες. Εγκυμονούν όμως και παγίδες. Για αυτό και τα αιτήματα πέφτουν βροχή», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπηρεσιακός παράγοντας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας.

Στα βασικά ερωτήματα στα οποία χρειάστηκε να θέσει υπόψη των αρμοδίων υπουργείων για να λάβει αποφάσεις το Σύνδεσμος συμπεριλαμβάνονταν, αν είναι εφικτή η αναστολή της εργασιακής σχέσης και υπό ποιες προϋποθέσεις, αν είναι εφικτή η λειτουργία της επιχείρησης με προσωπικό «ασφαλούς λειτουργίας» και αν είναι επιτρεπτή η μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις του ιδίου ομίλου.

Επίσης αρκετές επιχειρήσεις έθεσαν το ερώτημα ποια η τύχη των (κοινών) μισθωμάτων και μισθωμάτων leasing που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζομένους τους (και τις ίδιες), καθώς και ποια φυσικά πρόσωπα συνδεόμενα με επιχειρήσεις ωφελούνται από την αναστολή εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο. Ακόμη επιχειρήσεις ερωτούν αν αναμένονται περαιτέρω μέτρα στήριξης των ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολουμένων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων και αν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη «τηλεργασία» για τους εργαζόμενους της επιχείρησης του, αλλά και αν μπορεί ο εργαζόμενος αυτοβούλως να απουσιάσει από την εργασία του επειδή φοβάται ότι μπορεί να κολλήσει τον ιό.

Υπογραμμίζεται πως προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μέλη του ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει περισσότερα από 25 υπομνήματα ζητώντας διευκρινίσεις επί των νέων διατάξεων της νομοθεσίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου