Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

τώρα-αρχίζουν-τα-δύσκολα-848771

Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να προετοιμαστεί καλύτερα όλο το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Της Βάσως Κυριαζή

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν είπε χθες σε τηλεοπτικό πάνελ ένας από τους γνωστότερους λοιμωξιολόγους της χώρας, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού για να καταδείξει ότι το πρόβλημα πλέον είναι σοβαρό και πως ο COVID-19 δεν αστειεύεται.

Με επίκεντρο την Αθήνα, όπου όπως είναι φυσικό έχει σημάνει συναγερμός καθώς αναδεικνύεται σε «μήτρα» διασποράς του ιού, με τα κρούσματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, είναι λογικό επιστήμονες και κυβέρνηση να είναι σε κόκκινο συναγερμό.

Για άλλη μια ημέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η Αττική, η οποία καθημερινά δίνει και τις περισσότερες μολύνσεις. Ολα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμη και lock down, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα, είναι προ των πυλών, ενώ ανησυχητική είναι και η κατάσταση στις ΜΕΘ οι οποίες πλέον έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί τεράστια πίεση με αποτέλεσμα οι περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες. Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Αττική είναι οι αριθμοί, 30 ασθενείς βρίσκονται στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, με το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να εκπέμπει sos.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επιπλέον κλίνες στην Αττική και τη Χαλκίδα, καθώς το σύστημα υγείας ήδη δέχεται σοβαρούς κλυδωνισμούς και δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες το «φρακάρισμα» να μεταφερθεί και στην περιφέρεια. Προς το παρόν στον Βόλο τέτοια πίεση δεν υφίσταται, όμως η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνει κακό. Οπως επιβεβλημένη είναι και η ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να προετοιμαστεί καλύτερα όλο το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι γιατροί ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εχουν δίκιο όταν λένε πωςεάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να υπάρχει, όπως λένε, συννοσηρότητα με τη γρίπη, θα έχουν ως μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης για ιατρικές υπηρεσίες τα δημόσια νοσοκομεία και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνωστισμό και ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ θα αυξήσει κατακόρυφα και τον κίνδυνο για περαιτέρω διασπορά του ιού.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες δεσμεύεται ότι το σύστημα θα προετοιμασθεί κατάλληλα, όμως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή στην περιοχή μας τουλάχιστον δεν είναι μεγάλες. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουντο απαιτούμενο προσωπικό για να αντεπεξέρχονται στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η υγειονομική κρίση.

Αν δεν ενισχυθούν τώρα, η κατάσταση θα είναι δύσκολη στη συνέχεια. Τα καμπανάκια χτυπούν διαρκώς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τρέχουν εκ των υστέρων να προετοιμαστούν, διότι τότε δεν θα έχει νόημα. Ο ιός έχει δείξει ότι είναι αμείλικτος. Ας μην τον προκαλούμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου