Απέναντι στην τρόικα ή ενάντια στους πολίτες;

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-28, 14:15:15
Απέναντι στην τρόικα ή ενάντια στους πολίτες;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, μόλις διάβασα για το αδιέξοδο μεταξύ Τρόικας και Υπουργείου Εργασίας, θυμήθηκα τη ρήση Πάγκαλου πριν από ενάμιση χρόνο «ο δανειστής δεν διαπραγματεύεται γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει». Από τότε που το εκστόμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και όλοι παγώσαμε, πέρασε αρκετό διάστημα και φτάσαμε στο σήμερα όπου έχουμε ακόμη μία αδύναμη κυβέρνηση με τα περισσότερα μέλη της να ανήκουν στους αρχιτέκτονες του μνημονίου να υπαναχωρεί διαρκώς.

Το μήνυμα των τροϊκανών είναι σαφές: "Θα δεχτείτε τους όρους μας αν θέλετε να πάρετε τα χρήματα". Διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά δεν χωρούν, αλλά μόνο όροι. Μόνο αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της τρόικας τότε θα κλείσουν όλα, ακόμα και το PSI από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα.

Αυτό ακούγεται από χθες το μεσημέρι καθώς η πολύωρη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Απασχόλησης οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Όχι μόνο ασφυκτικές αλλά και επιτακτικές -όπως διάβασα- ήταν οι λέξεις που έβγαιναν από το στόμα των τροϊκανών, οι οποίοι είχαν απέναντί τους τον κ. Κουτρουμάνη και τον βoμβάρδιζαν διαρκώς με όχι.

Οι δανειστές της Ελλάδας επιμένουν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στη μείωση των επικουρικών. Και όχι μόνο αυτό. Οι τροϊκανοί υπέδειξαν στον κ. Κουτρουμάνη ότι όχι μόνο πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός αλλά και να πάρουμε ως παράδειγμα, είτε τον κατώτατο της Πορτογαλίας, είτε τους κατώτατους μισθούς των ανατολικών χωρών της Ευρώπης, βλέπε δηλαδή Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Ίσως και Πολωνία. Εκτιμούν δηλαδή οι άνθρωποι ότι μπορούμε να ζήσουμε με 300 και 400 ευρώ ως εργαζόμενοι και ενδεχομένως με 200 και 300 ευρώ οι συνταξιούχοι.

Απαιτήσεις εκτός τόπου και χρόνου που δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι αντί να βοηθήσουν ήρθαν για να καταστρέψουν πιο γρήγορα το μισογκρεμισμένο οικοδόμημα της Ελλάδος.

Ίσως και αυτός να ήταν εξαρχής ο στόχος τους. Όμως το δεκανίκι για να το πετύχουν αυτό αποτελούν όσοι ενέκριναν διαβάζοντας ή μη και ψήφισαν το μνημόνιο και όσοι ,ακόμη σήμερα δεν έχουν ξεσηκωθεί με τις παράλογες απαιτήσεις. Περισσότερο όμως από όλους υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση που σε καμία διαπραγμάτευση δεν έβαλε φρένο στα όσα ζήτησε η τρόικα και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Ανασύροντας κάθε φορά τον «μπαμπούλα» της χρεωκοπίας, της παύσης πληρωμών και του χάους, όχι μόνο παρέχει δύο χρόνια στήριξη στους δανειστές να επιβάλλουν ότι μέτρα θέλουν αλλά και μέσω της Βουλής νομοθετεί και εφαρμόζει τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί σε πολίτες.

Προτιμά δηλαδή αντί να βρεθεί απέναντι στην τρόικα… να παραμένει ενάντια στους πολίτες. Και αυτή είναι πολιτική επιλογή. Και μάλιστα συνειδητή.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=