Αγωνία για την επόμενη μέρα

αγωνία-για-την-επόμενη-μέρα-849431

Για να βγούμε από το τούνελ δεν χρειάζονται απλά κάποια μέτρα, αλλά συνολικό σχέδιο δράσης, που θα συμβάλλει στην ανάταση

Της Βάσως Κυριαζή

Η προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί στην πανδημία και την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο άλλη σοβαρή κρίση είναι σε εξέλιξη και αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωση όλων των δεικτών και την αγωνία για την επόμενη μέρα.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του 2020. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ήδη ύφεση 16% για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και συνολική ύφεση 8% για όλο το έτος.

Ολα αυτά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές για τις περισσότερες χώρες το τρίτο τρίμηνο του 2020, που είναι σε εξέλιξη, είναι περίοδος μερικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Ομως, για τη χώρα μας έχει μια επιπλέον σημασία, γιατί συμπίπτει και με την περίοδο που υπήρχε ελπίδα για ανάκαμψη του τουρισμού, έστω και μερική. Ολες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε κατάρρευση του τουρισμού. Αρα οι προσδοκίες που υπήρχαν εξανεμίζονται.

Ο βασικός κλάδος που θα σηματοδοτούσε ανάκαμψη παραμένει σε βαθιά κρίση, που θα έχει ευρύτερη αρνητική επίπτωση σίγουρα στην οικονομία.

Την ίδια ώρα η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της μεγάλης αύξησης της ανεργίας. Παρ’ ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης, όπως οι αναστολές συμβάσεων, περιορίζουν την κλίμακα των απολύσεων, είναι σαφές ότι η απασχόληση δεν διάγει «βίον ανθόσπαρτο». Καθόλου τυχαία τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο.

Γι’ αυτό τον λόγο και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η ανεργία θα ξεπεράσει ξανά το 20%, ιδίως αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να συγκρατηθούν οι απολύσεις.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η χώρα είναι στη δίνη οικονομικής κρίσης, οι κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Για να βγούμε από το τούνελ δεν χρειάζονται απλά κάποια μέτρα, αλλά συνολικό σχέδιο δράσης, που θα συμβάλλει στην ανάταση.

Περισσότερο βέβαια χρειάζεται αναμέτρηση με την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και ειλικρινής συζήτηση για το είδος οικονομίας και κοινωνίας που θέλουμε, ώστε τα επόμενα βήματα που θα σχεδιαστούν και θα βρουν εφαρμογή στην πραγματική οικονομία να εγγυώνται την πραγματική έξοδο από τη νέα κρίση, που προκάλεσε η πανδημία αυτή τη φορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου