ΤΟΠΙΚΑ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι οικογενειακοί γιατροί του Βόλου

σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-οικογενεια-850029

Παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο – Διαμαρτυρίες για καθυστέρηση πληρωμής ιατρικών πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ

Εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι οικογενειακοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι στον Βόλο και τον υπόλοιπο νομό, οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τον οργανισμό δεν έχουν πληρωθεί για ιατρικές πράξεις που έγιναν από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζουν κανονικά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους επί καθημερινής βάσης, με την προσέλευση ασθενών να είναι αυξημένη, εξαιτίας της υποχρεωτικής αραίωσης των ραντεβού σε άλλες δομές, εξαιτίας των περιορισμών του COVID-19.

«Οι ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει μετά τον Μάιο δεν έχουν πληρωθεί. Επιπλέον το ηλεκτρονικό σύστημα δεν δέχεται να υποβάλλουμε παραστατικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι και τον Αύγουστο», επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βολιώτης γιατρός Ανδρέας Σταματακόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Και στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί παρόμοια προβλήματα με τους γιατρούς να προειδοποιούν με καταγγελία της σύμβασης, ως ένα μέτρο πίεσης για να πληρωθούν.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) που αποτελεί το συνδικαλιστικό τους όργανο απέστειλε υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας ζητώντας άμεσα επίλυση του θέματος.

«Τονίζουμε ότι ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία, ασχέτως καταγραφής αριθμού επισκέψεων, δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο.

Οι εκπτώσεις όγκου και αυτοπαραπομπής (rebate) στην αποζημίωση και οι άδικες δυσβάστακτες περικοπές αποζημίωσης μέσω του μηχανισμού του clawback από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού της διάγνωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει.

Επιπροσθέτως ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες για προκήρυξη 800 θέσεων που θα ενισχύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Παρόλο που η πανδημία εξελίσσεται, αναμένεται ακόμη η προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων που θα ενίσχυαν περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας των πολιτών» καταλήγει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου