Οι κίνδυνοι εγκυμονούν

οι-κίνδυνοι-εγκυμονούν-850031

Το δυστύχημα είναι πως παρ’ ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα, υπάρχουν και εκείνοι, που συνεχίζουν το «βιολί» τους

Της Βάσως Κυριαζή

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η αντίστοιχη του ρυθμού μεταδοτικότητας ειδικά στην Αττική, όπως είναι φυσικό θέτουν σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές και όχι μόνο.

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την αντοχή τού συστήματος υγείας, καθώς κυριολεκτικά η πανδημία COVID – 19 επελαύνει με αμείωτο ρυθμό.

Ηδη, τα κρεβάτια για τους ασθενείς με κορoνοϊό εμφανίζουν πανελλαδικά πληρότητα της τάξης του 37,5%.

Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των κρεβατιών εντατικής νοσηλείας στην Αττική έχει ξεπεράσει το 70%, γεγονός που, όπως είναι φυσικό, κρατά υπ’ ατμόν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το ότι η πανδημία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με την αύξηση της πληρότητας στις ΜΕΘ εκ των πραγμάτων δεν συνιστά θετική εξέλιξη.

Αν συνεχιστεί η επιδημιολογική φόρτιση με τους ίδιους ρυθμούς, είναι θέμα χρόνου το πρόβλημα να οξυνθεί.

Το δυστύχημα είναι πως παρ’ ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα, υπάρχουν και εκείνοι, που συνεχίζουν το «βιολί» τους. Μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, μετά το κλείσιμο των μπαρ και καφέ, χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις μεταξύ τους συνωστίζονται σε πλατείες και πάρκα.

Τα φαινόμενα συγχρωτισμού στις πλατείες προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς εγκυμονούν κινδύνους υπερμετάδοσης του ιού, με την ιχνηλάτηση για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης να είναι εξαιρετικά δύσκολη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για αυτό επιμένουν να προειδοποιούν πως εάν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν μπει φρένο στην επέλαση της πανδημίας μέχρι τα τέλη του μήνα, οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας ενδεχομένως να προτείνουν ακόμη πιο σκληρά. Σκοπός είναι να μη φτάσουμε εκεί, ούτε στην Αττική, ούτε σε άλλη περιοχή της χώρας. Οσο προλαβαίνουμε, καλό είναι και οι πιο επιφυλακτικοί να πειστούν ότι είναι μονόδρομος η τήρηση των μέτρων προστασίας. Είναι η δική μας υποχρέωση ως πολίτες. Η Πολιτεία από την πλευρά της έχει υποχρέωση να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, που θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας, ώστε να αντεπεξέλθει στα ακόμη πιο δύσκολα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου