Οταν οι επιστήμονες μιλούν

οταν-οι-επιστήμονες-μιλούν-850487

Πριν μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έδειχναν μεγαλύτερη αισιοδοξία ακόμη και για εξάλειψη του νέου κορονοϊού, όπως είχε συμβεί το 2004 με τον συγγενικό ιό, που προκαλούσε τη νόσο SARS

Της Βάσως Κυριαζή

Τα οριζόντια μέτρα ασφαλώς και τα απεύχονται όλοι. Οι επιστήμονες ωστόσο έχουν υποχρέωση να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι εκείνη που θα αποφασίσει το εύρος και το πλαίσιο που θα ληφθούν αφενός, αφετέρου ποια μέτρα θα είναι.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πανδημίας ειδικά στην Αττική, όπως οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητά του. Θέλουν ουσιαστικά να προλάβουν τα χειρότερα, προκειμένου αφενός να περιοριστεί η διασπορά, αφετέρου να αντέξει το σύστημα υγείας.

«Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μάς ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», είπε χθες ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος της επιτροπής, αποκαλύπτοντας το σκεπτικό των επιστημόνων.

Πριν μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έδειχναν μεγαλύτερη αισιοδοξία ακόμη και για εξάλειψη του νέου κορονοϊού, όπως είχε συμβεί το 2004 με τον συγγενικό ιό, που προκαλούσε τη νόσο SARS. Ομως, θεωρείται πια σχεδόν απίθανο, καθώς ο νέος ιός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι ο προηγούμενος κορονοϊός SARS-CoV, ιδίως από τη στιγμή που μεταδίδεται από ανθρώπους ανύποπτους ότι τον φέρουν.

Με το πέρασμα του χρόνου επιβεβαιώνεται τελικά πως τα κρούσματα θα ανεβοκατεβαίνουν σαν την παλίρροια, επιδημικά ξεσπάσματα θα υπάρχουν πότε εδώ και πότε εκεί, αλλά ακόμη και όταν υπάρξουν εμβόλια, ο ιός δεν θα ξεριζωθεί. Αρα, κατά πάσα πιθανότητα θα ζούμε με τον νέο κορονοϊό για την υπόλοιπη ζωή μας, δεν θα είναι όμως τόσο επίφοβος όσο τώρα. Για αυτό και οι επιστήμονες επιμένουν να χτυπούν καμπανάκι και να ζητούν επιπλέον προληπτικά μέτρα τώρα, για να μην μπλέξουμε ακόμη χειρότερα αργότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου