ΤΟΠΙΚΑ

Συνεδριακός τουρισμός: Bαριά «ασθενής» λόγω COVID – 19

συνεδριακός-τουρισμός-bαριά-ασθενής-728352

Νέο πλήγμα για τα ξενοδοχεία το πλαφόν των 50 ατόμων στα συνέδρια – Προβληματισμός σε τοπικό επίπεδο από τους επαγγελματίες

Υπό αίρεση, αν θα γίνουν ή όχι, βρίσκονται συνεδριακές διοργανώσεις, που ήταν προγραμματισμένες να φιλοξενηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην πόλη του Βόλου, εξαιτίας του πλαφόν των 50 συνέδρων που ισχύει για τα συνέδρια.

Η επιβολή ανώτατου πλαφόν πενήντα συμμετεχόντων στα συνέδρια, ελήφθη με γνώμονα τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των ξενοδόχων, αλλά και της συνεδριακής αγοράς, καθώς επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού.

Ξενοδόχοι της Μαγνησίας μέχρι πρότινος προσδοκούσαν πως ορισμένα από τα συνέδρια, που είχαν προγραμματιστεί για το 2020, θα μεταφερθούν για το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Με τη νέα όμως απόφαση οι ελπίδες τους, όπως λένε, εξανεμίζονται καθώς το συγκεκριμένο πλαφόν είναι απαγορευτικό.

«Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που θα ανακουφίζονταν από τη διοργάνωση συνεδρίων. Υπάρχουν και οι μικρότερες μονάδες αλλά και η εστίαση που θα έπαιρναν μία ανάσα», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κων. Λεβέντης, μεταφέροντας τον προβληματισμό των συναδέλφων του.

«Η επιβολή πλαφόν 50 συνέδρων λειτουργεί σίγουρα αποτρεπτικά», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια ο συνεδριακός τουρισμός».

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, όπως επίσης η περίοδος Φεβρουαρίου – Μαΐου για τον τοπικό συνεδριακό τουρισμό είναι ιδιαίτερα δυναμικοί. Για φέτος ωστόσο έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα νέα δεδομένα κανείς δεν γνωρίζει, πως θα κινηθεί ο συγκεκριμένος τομέας.

«Η νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου, αφενός αναιρεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είχαν οριστεί μέσα στο καλοκαίρι για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς των συνεδρίων με υποχρεωτικό συνδυασμό διαδικτυακής παρακολούθησης, αφετέρου, μέσα σε λίγες ημέρες από την δημοσίευσή της, προκάλεσε ήδη την ακύρωση σημαντικών συνεδριακών εκδηλώσεων, που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές χρονικό διάστημα τόσο εσωτερικού, όσο και διεθνούς χαρακτήρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον», παρατήρησε επίσης ο κ. Λεβέντης.

Υπογραμμίζεται τέλος, ότι για το θέμα έχει γίνει ήδη παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που ζητά να μην υπάρξει το πλαφόν καθώς όπως τονίζει, «πρόκειται για συνεδριακές εκδηλώσεις που η χώρα μας είχε μεγάλη ανάγκη τόσο σε επίπεδο εσόδων που θα αποκόμιζε από αυτές, αλλά κυρίως για την προβολή και τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως προορισμός». Επίσης η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού ζήτησε την κατάργηση του ορίου των 50 συμμετεχόντων στα συνέδρια, θεωρώντας το μέτρο « ισοπεδωτικό αφού δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε τα ειδικά αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται για τη διεξαγωγή συνεδρίων, ούτε βέβαια το μέγεθος του χώρου διεξαγωγής αυτών δίνοντας τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις του κλάδου των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου