Η δημόσια διοίκηση στη νέα εποχή

η-δημόσια-διοίκηση-στη-νέα-εποχή-728994

Ολοι, άλλωστε, έχουν παραδεχθεί ότι η δημόσια διοίκηση, παρά τα lifting που έγιναν κατά καιρούς, παραμένει ακόμη «μεγάλος ασθενής»

Της Βάσως Κυριαζή

Πολλές φορές από αυτή τη στήλη έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη να απαλειφθούν οι παθογένειες στο δημόσιο. Η ανάγκη ριζικών αλλαγών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης είναι προφανής. Καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.

Οι ριζικές αλλαγές, που προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι προσλήψεις πλέον στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά γενική ομολογία.

Συνολικά 26 χρόνια μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του εμβληματικού ν. 2190/94, γνωστότερου και ως «νόμος Πεπονή», που έβαλε τέλος στις πελατειακές σχέσεις, η διαδικασία επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης είναι πλέον καιρός να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ διατείνεται πως οι αλλαγές που προωθεί απαντούν στο τρίπτυχο «ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, αξιοκρατικότερα». Αν πραγματικά ισχύσει θα είναι το ιδεατό.

Είναι επίσης θετικό ότι προωθείται η κατάργηση των ξεχωριστών προκηρύξεων που εκδίδονται από το ΑΣΕΠ για έναν ή για περισσότερους φορείς, με την καθιέρωση γραπτού διαγωνισμού κάθε χρόνο για όλες τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με βάση τις ανάγκες των φορέων και των υπηρεσιών του δημοσίου.

Τον Ιανουάριο ο κάθε φορέας θα ανακοινώνει στο υπουργείο Εσωτερικών τα κενά του, τα οποία θα αναζητούνται από την εσωτερική αγορά του δημοσίου, μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων. Τον Μάιο θα καταγράφονται όσες θέσεις δεν καλύφθηκαν από την κινητικότητα και θα αναζητούνται μέσω προσλήψεων. Τον Σεπτέμβριο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο προσλήψεων του επόμενου έτους, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Με δεδομένο ότι το ΑΣΕΠ θα έχει στα χέρια του την εγκριτική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις προσλήψεις του επόμενου έτους από τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο εκτιμά πως θα κερδηθεί σημαντικός χρόνος για τις υπηρεσίες του δημοσίου, καθώς και για τους ίδιους τους υποψηφίους, αφού θα βρίσκονται πιο γρήγορα στις θέσεις τους, ενισχύοντας κάθε φορά τις υπηρεσίες, που εντοπίζονται κενά.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία θα καταθέσουν προτάσεις με γνώμονα τη βελτίωσή του και όχι με κριτήριο την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Ολοι, άλλωστε, έχουν παραδεχθεί ότι η δημόσια διοίκηση, παρά τα lifting που έγιναν κατά καιρούς, παραμένει ακόμη «μεγάλος ασθενής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου