Υπάρχουν και άλλοι παραγωγικοί δρόμοι

υπάρχουν-και-άλλοι-παραγωγικοί-δρόμο-731192

Οι βασικές προϋποθέσεις για εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν

Της Βάσως Κυριαζή

Η ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας και των επιπτώσεων του κορονοϊού προϊδεάζει ότι οι μέρες που έρχονται δεν θα είναι εύκολες. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών Σάββα Ρομπόλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ανεργία, η οποία εκτιμά ότι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο τρίμηνο από το 21,3%, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Οπως είπε, υπάρχουν πέντε κατηγορίες εργαζομένων και πως πάνω σε αυτό το υπόβαθρο της απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας οικοδομείται πλέον η μείωση μισθών.

Αν συμβεί, τότε το επόμενο θύμα φυσικά θα είναι το ασφαλιστικό. Δεν αποκλείεται να προκύψει ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία φυσικά θα έχει επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό, όσο και ασφαλιστικό επίπεδο, με άγνωστες προς το παρόν τις παρενέργειες.

Σε ένα τέτοιο μοτίβο για να αναπτυχθεί η οικονομία πρέπει να βρεθούν κλάδοι και τομείς, οι οποίοι θα μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να δημιουργηθεί διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, διότι μόνο με τον τουρισμό, που επίσης πνέει τα λοίσθια φέτος, δεν πρόκειται να γίνει δουλειά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κρίση του COVID – 19, η οποία θέτει σε δοκιμασία όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας, ίσως αποδειχτεί η κατάλληλη ευκαιρία για να έρθει και πάλι στο προσκήνιο η επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ώστε να μην εξαρτάται υπέρμετρα από έναν ή δύο μόνον πυλώνες.

Ως χώρα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα την πρόκληση.

Οι βασικές προϋποθέσεις για εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν.

Πρέπει τώρα να γίνει το επόμενο βήμα. Παραγωγική ανασυγκρότηση, άρση των στρεβλώσεων που αποτρέπουν, εδώ και πολλά χρόνια, την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και στροφή σε τομείς, που ήδη αναπτύσσονται με ταχύτητα και μπορούν να διασφαλίσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Να δοθεί έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την εξωστρέφεια, ώστε να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και προοπτικές εξέλιξης για τους νέους, σταθερότητα στα δημόσια έσοδα και τελικά ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος. Υπάρχουν νέοι παραγωγικοί δρόμοι, που μπορούμε να τους περπατήσουμε. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου