ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: «Μπράβο στους νέους που πειθάρχησαν»

χρ-χατζηχριστοδούλου-μπράβο-στους-ν-731230

Τα εύσημα απέδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας για την τήρηση των περιορισμών, που απέδωσαν στον Βόλο και μειώθηκε η διασπορά- Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Εισήγηση για τη λήξη των περιοριστικών μέτρων ενδεχομένως και νωρίτερα, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα (ισχύουν μέχρι και 13 Σεπτεμβρίου), ενδεχομένους να δεχθεί από μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων τις επόμενες μέρες η Πολιτική Προστασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό να συνεχιστεί η ύφεση στην πορεία της πανδημίας, αφού για δέκατη μέρα χθες η Μαγνησία παρέμεινε αρνητική στον ιό, χωρίς κανένα νέο κρούσμα, όπως τονίζονταν χθες χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Όλα είναι ανοιχτά. Με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών ο Βόλος θα πρέπει να βγει από τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της εστίασης. Δεν σημαίνει όμως αυτό, ότι ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να ξαναμπεί», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πράγμα που επιβεβαιώνει πως όσο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά θα δείχνουν ύφεση στη διασπορά, δεν θα προκύπτει ανάγκη μέτρων. Αν για παράδειγμα παρατηρηθούν και πάλι φαινόμενα συνωστισμού ειδικά στα στέκια νεολαίας, ή προκύψει νέο κύμα κρουσμάτων, θα είναι θέμα χρόνου να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις περιορισμών.

«Μπράβο στους νέους»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας πάντως του Παν. Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, χαρακτήρισε σαν βαρόμετρο που θα κρίνει τις αποφάσεις που θα ληφθούν την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών σε τοπικό επίπεδο και παρέπεμψε στην Πολιτική Προστασία για τις όποιες αποφάσεις θα ληφθούν.

Ο ίδιος επίσης εμφανίζεται ικανοποιημένος γενικότερα με τη μείωση της καμπύλης όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.

Με τον ρυθμό της αύξησης που εμφάνιζαν τα ημερήσια περιστατικά του κορονοϊού μετά τον 15αύγουστο, τώρα θα μετρούσαμε πάνω από 500 ημερήσια κρούσματα, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Τα μέτρα που έλαβαν οι υγειονομικές αρχές, όμως, και τηρήθηκαν και κυρίως από τους νέους φαίνεται να αποδίδουν», πρόσθεσε και απεύθυνε ένα μεγάλο μπράβο στους νέους. «Είναι πολύ σημαντικό και μπράβο στα νέα παιδιά που συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο και στις περισσότερες των περιπτώσεων τήρησαν το μέτρο του αυτοπεριορισμού των 7 ημερών που συστήθηκε από τους επιστήμονες, γυρίζοντας από τις διακοπές τους. Αυτό δείχνει ωριμότητα και πρέπει να τους συγχαρούμε», συμπλήρωσε επίσης.

Ελήφθησαν νωρίς μέτρα

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις περιοχές που υπήρξε έξαρση όπως ο Βόλο, λειτούργησε το ότι πάρθηκαν νωρίς τα μέτρα αφενός, αφετέρου ότι περιορίστηκε ο συγχρωτισμός στα νεαρά άτομα, δηλαδή με αυτό το μέτρο που ελήφθη μέχρι τις 12 η ώρα ανοιχτά τα καταστήματα. «Ο Βόλος, η Λάρισα, όπως επίσης η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλες πόλεις. Ο πληθυσμός υπάκουσε και η καμπύλη της διασποράς έχει μειωθεί σημαντικά» παρατήρησε.

«Δεν χαλαρώνουμε»

Τέλος ο καθηγητής επανέλαβε ότι ο κορονοϊός δεν πρέπει να μας αφήνει να χαλαρώνουμε, αλλά ούτε και να μας φοβίζει. «Οι μάχες κερδίζονται σταδιακά. Βήμα, βήμα. Ποτέ δεν χαλαρώνουμε. Αν πούμε είμαστε αισιόδοξοι, ο κόσμος θα χαλαρώσει και θα πάμε πάλι στα παλιά. Δεν πρέπει. Ούτε τρομολαγνεία, ούτε χαλάρωση. Πρέπει να μάθουμε, εμείς να λέμε την αλήθεια κι ο κόσμος να συμπεριφέρεται σωστά. Πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση χωρίς πανικό, με τα σωστά μέτρα. Να βρούμε τη χρυσή τομή», σημείωσε χαρακτηριστικά «και όλα θα πάνε καλά στη συνέχεια».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου