ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα για καρκινοπαθείς το πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

ανάσα-για-καρκινοπαθείς-το-πρόγραμμα-733439

Δωρεάν διαμονή σε όσους μετακινούνται για ακτινοβολίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – «Ο,τι μπορεί να στηρίξει τα μέλη μας, είναι ευπρόσδεκτο» σημειώνει ο τοπικός σύλλογος

Βαθιά ανάσα αποτελεί το πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιεί η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και αφορά στη δωρεάν παραχώρηση έτοιμων προς χρήση επιπλωμένων και εξοπλισμένων διαμερισμάτων, για τη διαμονή ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν σε άλλη περιφέρεια για τη θεραπεία τους.

Η δράση, η οποία υλοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Μέχρι στιγμής τυγχάνει σημαντικής ανταπόκρισης από τον Βόλο αλλά και άλλες πόλεις και έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς ασθενείς και τους συνοδούς τους, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβούν και να διαμείνουν σε Αττική, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποβληθούν στις προβλεπόμενες θεραπείες και εξετάσεις. «Ο,τι μπορεί να στηρίξει τα μέλη μας και να τα ανακουφίσει, είναι ευπρόσδεκτο», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Μαγνησίας Σοφία Ιωάννου. «Οι μετακινήσεις για τη συνέχιση της θεραπείας ενός καρκινοπαθή αποτελούν μία σημαντική δαπάνη στην οποία πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Ως εκ τούτου ένα πρόγραμμα δωρεάν διαμονής έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού, ειδικά για όσους διαβιούν δύσκολα», προσθέτει η ίδια.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενεργή στήριξη της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που παραχώρησε αριθμό διαμερισμάτων, τα οποία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ογκολογικών ασθενών και των συνοδών τους, στις περιοχές Αττικής, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛΟΚ εξετάζει την προοπτική επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες περιοχές.

Ο κορoνοϊός όξυνε το πρόβλημα εξασφάλισης χώρου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρόβλημα της εξασφάλισης χώρου ασφαλούς διαμονής για τους συγκεκριμένους ασθενείς οξύνθηκε μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ο COVID-19 επέβαλε μία σειρά περιορισμών, που σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, δημιούργησαν αφενός συνθήκες αποχής από τη θεραπεία για μεγάλο αριθμό ασθενών, αφετέρου δυσκολίες στην εξασφάλιση φιλοξενίας των καρκινοπαθών και των συνοδών τους για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία. Από τη μία η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων και στη συνέχεια η υπό συγκεκριμένους όρους λειτουργία τους, ο περιορισμός της δυνατότητας φιλοξενίας από συγγενείς για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία των υφιστάμενων ξενώνων και σχετικών δομών με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και του ΕΟΔΥ, είχαν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς και οι συνοδοί τους να βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Η διαμονή είναι δωρεάν για τους ασθενείς και έναν συνοδό τους και αφορά κυρίως άτομα που έχουν μακροχρόνια διαμονή (δέκα και πλέον ημερών) και αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα εξασφάλισης στέγης, ενώ δίνεται προτεραιότητα σύμφωνα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα.

Τα διαμερίσματα τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, παραδίδονται κάθε φορά προς χρήση στους ωφελούμενους αφού πρώτα απολυμανθούν και αφού έχει απαραιτήτως προηγηθεί προγραμματισμός της διαμονής των ενδιαφερομένων ασθενών από το γραφείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων για την κάλυψη διαμονής. Οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν σχετικά στο τηλ.: 2107710335 καθημερινά 14:00 – 17:00, και στο E-mail: [email protected].

Eθελοντική αιμοδοσία στις 15 Σεπτεμβρίου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας «ΥποστηρίΖΩ», αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των μελών του απόκτησε τη δική του τράπεζα αίματος, προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες μετάγγισης, όποτε είναι αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου προγραμματίζει εθελοντική αιμοδοσία με την κινητή μονάδα του νοσοκομείου Βόλου στην πλατεία Αγίου Νικολάου από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Οι φιάλες που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε μέλη του συλλόγου ή συγγενείς τους που έχουν ανάγκη.

Ο Σύλλογος επίσης προγραμματίζεται τη διανομή δωροεπιταγών σε 20 άπορες οικογένειες μελών του.

Σημειώνεται πως η τράπεζα αίματος του Συλλόγου έχει ενταχθεί στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ) με κωδικό αριθμό 15389, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός μητρώου στην Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου του Βόλου είναι 7232.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου