Δεν είναι ανέφικτη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα

δεν-είναι-ανέφικτη-η-προσαρμογή-στα-νέ-734639

Της Βάσως Κυριαζή

Tο ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική, από όλες τις προηγούμενες, λίγο πολύ το έχουμε συνειδητοποιήσει. Σχολεία ανοιχτά εν μέσω πανδημίας δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Οι μέρες που έρχονται για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικότερα τον μαθητικό πληθυσμό θα είναι δύσκολες. Επιστρέφουν στα θρανία με μάσκα, αποστάσεις αλλά και φόβους.

Μία δύσκολη περίοδος ξεκινά για τους μαθητές όλης της χώρας, καθώς άντε να έχεις τα πρωινά ξυπνήματα για να πηγαίνεις στο σχολείο και άντε να πρέπει να τηρήσεις και τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Βέβαια λογικό είναι να υπάρχει ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία όταν ο πλανήτης για πρώτη φορά ζει αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές. Το ζήτημα βέβαια σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, είναι να συνδράμουν όλες οι υπάρχουσες υγειονομικές δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιδημία.

Για παράδειγμα στα σχολεία θα μπορούσαν να συνδράμουν οι υγειονομικοί για να βοηθήσουν τα παιδιά να τηρούν τα μέτρα. Να κάμψουν δηλαδή σε έναν βαθμό την αρνητική διάθεση κάποιων μαθητών να μην φορούν τη μάσκα τους ή να μην τηρούν τις αποστάσεις, όπως έλεγε στη στήλη ένας εκπαιδευτικός.

Στο έργο αυτό θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι πάντες και όχι μόνο οι γιατροί που σήμερα δίνουν μια άλλη μάχη μέσα στα νοσοκομεία ή σε άλλες δομές. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες υγείας θα μπορούσαν με ειδικά μαθήματα να βοηθήσουν τους μαθητές να τηρούν τους κανόνες ή να ξεκινήσουν εντατικά σεμινάρια που θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των παιδιών, μικρών και μεγάλων, για τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στην πανδημία.

Οταν όλοι παραδέχονται πως τα δύσκολα τώρα ξεκινούν με την «υπόθεση κορονοϊός» στα σχολεία, θα είναι αδόκιμο αν δεν επιστρατευθούν οι επαγγελματίες υγείας για να συνεισφέρουν στην ενημέρωση των παιδιών.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς που επίσης έχουν να επιτελέσουν μία σημαντική αποστολή φέτος, μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα ώστε αφενός να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν, αφετέρου δε να βοηθήσουν ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου