ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ πωλήσεων για την ΕΒΟΛ

ρεκόρ-πωλήσεων-για-την-εβολ-735413

Συνολικά 3 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ο Ν. Πρίντζος – Στα 55 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επένδυση στα φωτοβολταϊκά – Νέα προϊόντα άμεσα στα ράφια

Ρεκόρ πωλήσεων και υψηλούς τζίρους κατέγραψε το 2019 η τοπική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, η οποία και στο πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά την πανδημία, παρουσιάζει θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος.

Στον απόηχο της γενικής συνέλευσης μετόχων, που έγινε στις 27 Αυγούστου, με καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας, ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε πως το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της ΕΒΟΛ από την ίδρυσή της, καθώς κατέγραψε τζίρο 18 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ, χωρίς δανεισμό και με μηδενισμένο το κοντέρ των χρεών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Βόλου είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη σημαντική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων που συνεργάζονται με την ΕΒΟΛ, αφετέρου η τοπική γαλακτοβιομηχανία να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας, τον οποίο ενίσχυσε σημαντικά, συνδράμοντας με δωρεές το νοσοκομείο Βόλου και τα νοσοκομεία της Λάρισας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ερχονται νέα προϊόντα

Ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε επίσης ότι τον Οκτώβριο η ΕΒΟΛ θα είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την αγορά με τέσσερα νέα προϊόντα, που θα αφορούν κυρίως σε παιδικές κρέμες, ενώ παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξει νέα επέκταση του δικτύου πωλήσεων το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει σε Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, όπου τα προϊόντα της ΕΒΟΛ γίνονται ανάρπαστα.

Η διαδικασία της παραγωγής, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζεται απρόσκοπτα, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και του προσωπικού και όσων συναλλάσσονται με την ΕΒΟΛ. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι με διαχωριστικά για τις συναλλαγές με το κοινό, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Ανάσα για 300 οικογένειες

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων, στον οποίο πλέον δραστηριοποιείται η ΕΒΟΛ, ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε πως η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 55 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά.

«Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση, που θα βοηθήσει 300 οικογένειες αγροτών, που συμμετέχουν σε τρεις ενεργειακές κοινότητες που δημιουργήθηκαν από την ΕΒΟΛ, στις οποίες συμμετέχουν μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά και εργαζόμενοι. Σύντομα θα έχουν ένα μικρό, αλλά σημαντικό εισόδημα για να ζήσουν στο χωριό τους, να παράγουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους», ανέφερε ο ίδιος.

Εδώ και λίγες μέρες άρχισαν να συνδέονται τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ εντός Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν τα 10 πρώτα, ισχύος 10 Mw. Υπολογίζεται ότι τον Μάιο του 2021 θα ολοκληρωθούν και τα 54 Mw, δηλαδή 54 έργα του ενός μεγαβάτ, στην περιοχή των δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου.

Προβληματισμός για τον αγροτικό τομέα

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να αναφερθεί και στα ανοιχτά μέτωπα του αγροτικού κόσμου, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», ενώ προέβλεψε ότι αν δεν ληφθούν ριζικές αποφάσεις σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Απέδωσε μάλιστα διαχρονικές ευθύνες στις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι δεν έχουν ενδιαφερθεί σοβαρά με τα προβλήματα των αγροτών.

«Αν δεν ληφθούν σήμερα, όχι αύριο, πολύ σημαντικές αποφάσεις στον αγροτικό τομέα η κατάσταση θα είναι τραγική», σημείωσε. Εξέφρασε ακόμη απογοήτευση για ορισμένους εκπροσώπους της πολιτείας, οι οποίοι, όπως είπε, αντιδρούν στη δυνατότητα που παρέχεται στους αγρότες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Αναφέρονται πολλοί στην υπόθεση της γης υψηλής παραγωγικότητας. Οτι η εθνική παραγωγική ικανότητα χώρας θα μειωθεί. Εκπλήσσομαι που τα λένε άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική. 37 εκ. στρέμματα έχει η Ελλάδα και οι αγρότες καλλιεργούν τα 19 εκ. στρέμματα. Τα υπόλοιπα ανήκουν στο δημόσιο. Μιλάμε για ποσοστό 1% της καλλιεργήσιμης γης, που μπορεί να γίνει φωτοβολταϊκά πάρκα. Η Μαγνησία έχει 6.500 στρέμματα να κάνει φωτοβολταϊκά, ενώ 200.000 στρέμματα στο νομό ανήκουν στο δημόσιο. Και αυτά ποιος θα τα καλλιεργήσει, ο γηρασμένος αγροτικός πληθυσμός;», διερωτήθηκε και δήλωσε υπέρμαχος της συμπληρωματικής γεωργίας.

Τέλος, επανέφερε το αίτημα για την αξιοποίηση εκτάσεων της Κάρλας, προκειμένου να καλλιεργηθούν από την ΕΒΟΛ για την παραγωγή ζωοτροφών που θα χορηγούνται δωρεάν στους κτηνοτρόφους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου