ΤΟΠΙΚΑ

Αταφοι… μέχρι να βγει το τεστ ~ Εξαιτίας των οδηγιών για την πανδημία

αταφοι-μέχρι-να-βγει-το-τεστ-εξαιτία-737525

Απίστευτο δράμα βιώνουν όσοι χάνουν τους ανθρώπους τους, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα για κορονοϊό

Σε απίστευτο ψυχολογικό στρες υποβάλλονται οι συγγενείς ανθρώπων, που φεύγουν από τη ζωή, καθώς θα πρέπει πολλές φορές να περιμένουν μέχρι και τρεις μέρες, προκειμένου να γίνει η ταφή, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί το σχετικό τεστ κορονοϊού.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει από την έναρξη της πανδημίας και έκτοτε. Είτε πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο, είτε όχι, είναι επιβεβλημένο να γίνει μεταθανάτιο τεστ κορονοϊού πρώτα και μετά εκδίδονται το πιστοποιητικό θανάτου και η άδεια ταφής. Ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να παραμένουν άταφοι για μέρες, με τους συγγενείς να περιμένουν να βγουν πρώτα τα αποτελέσματα, προκειμένου ακολούθως να προχωρήσουν στην ταφή των οικείων τους, όσο μακάβριο και αν ακούγεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την έναρξη της πανδημίας πρώτοι αίτημα για να γίνονται τεστ κορονοϊού στις σορούς έθεσαν οι ιατροδικαστές, ώστε αφενός να υπάρχει ασφάλεια για όλο το προσωπικό που διαχειρίζεται σορούς, αφετέρου να μην υπάρξει η διασπορά του ιού και σε άλλους ανθρώπους.

«Μπορεί κάποιος να έχει κορoνοϊό και να μην το ξέρει. Να πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος ή να υποστεί ανακοπή και να χρειαστεί να γίνει ιατροδικαστική εξέταση. Αν δεν γίνει το τεστ υπάρχει κίνδυνος διασποράς και μέσα στο νεκροτομείο και σε όλους τους εργαζομένους και στην αλυσίδα της διαχείρισης», εξηγούσαν τότε οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως για αυτό θα πρέπει να γίνεται τεστ κορονοϊού σε όλα τα περιστατικά και αν είναι αρνητικά προχωρά η νεκροψία – νεκροτομή, αν είναι θετικά οι νεκροψίες νεκροτομές διενεργούνται υπό κατάλληλες προϋποθέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο μέσος χρόνος για την έκδοση των αποτελεσμάτων για το τεστ κορονοϊού, υπό νορμάλ συνθήκες, είναι δύο 24ωρα, διότι οι εξετάσεις γίνονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας το οποίο όμως δέχεται δείγματα από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδος. Στις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή αλλά πρέπει να υποβληθούν σε τεστ μετά θάνατον δίνεται προτεραιότητα, ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη ταλαιπωρία των οικείων τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου