ΤΟΠΙΚΑ

Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο: Προς αναζήτηση κονδυλίου 100.000 ευρώ για τον κορονοϊό

αχιλλοπούλειο-νοσοκομείο-προς-αναζή-737537

Οικονομική ενίσχυση έχει ζητήσει η διοίκηση για την αποπληρωμή του κόστους των τεστ για κορονοϊό προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Κονδύλι που ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσει το Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή της δαπάνης προς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Πρόκειται για οφειλή που αφορά στο κόστος των μοριακών τεστ για κορονοϊό που έκανε για λογαριασμό του Αχιλλοπουλείου το πιστοποιημένο εργαστήριο του ΠΓΝΛ, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι πριν από λίγες μέρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι πριν από λίγες μέρες, δεν είχε διευκρινιστεί από το υπουργείο Υγείας ποιος θα επιβαρυνθεί με τη συγκεκριμένη δαπάνη με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο όγκος ωστόσο των τεστ και το υψηλό κόστος των αντιδραστηρίων οδήγησαν τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας να ενημερώσει σχετικά την 5η ΥΠΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ξεκινήσει η αποπληρωμή.

«Μπορεί μεν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας να είναι μία δημόσια δομή του ΕΣΥ, όπως αντίστοιχα και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όμως το κόστος των αντιδραστηρίων για να λειτουργεί το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού που εξετάζει τα μοριακά τεστ όλων των νοσοκομείων της περιφέρειας Θεσσαλίας, το υφίσταται προς ώρας μόνο το Πανεπιστημιακό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο, πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να ρυθμιστεί το θέμα», επισημάνθηκε από την πλευρά του Πανεπιστημιακού προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, που τώρα είναι υποχρεωμένες να διεκδικήσουν επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο υγείας για να αποπληρώσουν τις δαπάνες που θα τους καταλογιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη η 5η ΥΠΕ, ενώ μέσω επιστολών οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων έχουν ήδη αιτηθεί συμπληρωματικά κονδύλια, καθώς οι κωδικοί των προϋπολογισμών όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι δεσμευμένοι για συγκεκριμένες δαπάνες.

Πηγές του Νοσοκομείου Βόλου που ρωτήθηκαν σχετικά υπογράμμιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι η διοίκηση του ΓΝΒ δεν αιφνιδιάστηκε από αυτή την εξέλιξη, καθώς ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή ότι θα έρθει η ώρα χρέωσης του λογαριασμού που αφορά στην διεξαγωγή των τεστ που δίνονται, τόσο στους πολίτες, όσο το τελευταίο διάστημα και στο υγειονομικό προσωπικό.

«Εχουμε ενημερώσει σχετικά και αναμένουμε ενίσχυση του προϋπολογισμού για να ανταπεξέλθουμε στη συγκεκριμένη δαπάνη», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως μόλις ανάψει το πράσινο φως και εγκριθεί συμπληρωματική πίστωση για το Αχιλλοπούλειο θα πρέπει να υπογραφεί π προγραμματική σύμβαση με το ΠΓΝΛ, προκειμένου μέσω αυτής να αποπληρωθεί η δαπάνη. Το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι χθες έχει διεξάγει περί τα 2.000 μοριακά τεστ για το Αχιλλοπούλειο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου