Αρχή σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας

αρχή-σχολικής-χρονιάς-εν-μέσω-πανδημί-737629

Της Βάσως Κυριαζή

Ημερολογιακά από σήμερα μπήκαμε στο φθινόπωρο. Ενα φθινόπωρο μπροστά μας δύσκολο από όλες τις απόψεις, καθώς όλα κινούνται και επηρεάζονται από τον πανδημία. Οι επιπτώσεις πολύπλευρες και οδυνηρές. Σε όλους τους τομείς δυστυχώς, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά όπου έχει χτυπήσει ο φονικός ιός. Οι προκλήσεις, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, πολλές. Από τις αποφάσεις, που θα λάβει, θα κριθούν πολλά. Αυτό βέβαια που προέχει αυτή τη στιγμή είναι κυρίως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αφενός, αφετέρου η λειτουργία της οικονομίας, η οποία έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, με τα καμπανάκια σε όλο το εύρος των κλάδων, που συνιστούν την πραγματική οικονομία, να χτυπούν δυνατά.

Την ίδια ώρα βέβαια μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας περιμένει με αγωνία τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων. Οσοι νομίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλά διαδικαστικό, κάνουν μεγάλο λάθος. Πλανώνται πλάνην οικτρά, διότι πολύ απλά το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας έχει πολλές παραμέτρους και επιπροσθέτως αφορά σε χιλιάδες ανθρώπους. Σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και σε χιλιάδες οικογένειες, που τα παιδιά τους φοιτούν σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οταν ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες είναι διχασμένοι, εκφράζοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ τους για το πότε και πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ζήτημα είναι σύνθετο και πως δεν μπορεί όποια πολιτική ηγεσία να βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου να λάβει αποφάσεις, αν προηγουμένως δεν έχει πάρει τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις, όσο μπορεί να προκύψουν εν καιρώ πανδημίας, ότι τα προβλήματα που θα προκληθούν θα είναι λιγότερα από εκείνα, που θα προκαλούσε επ’ αόριστο λουκέτο στη μάθηση.

Προφανώς και δεν είμαστε ειδικοί επί του θέματος. Ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα, τα οποία δεν είναι προς δημοσιοποίηση στην κοινή γνώμη, όμως απασχολούν την Πολιτεία και τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Υπό το πρίσμα αυτό περιμένουμε τις σημερινές επίσημες ανακοινώσεις για να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο πως η νέα αρχή στα σχολεία, με τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, θα είναι πρωτόγνωρη για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου