Με την ψυχή στο στόμα

με-την-ψυχή-στο-στόμα-739024

Της Βάσως Κυριαζή

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας ήταν απαραίτητα και σε ποιο βαθμό. Και αυτό γιατί παρά τα τοπικά mini lock down που έχουν ήδη εφαρμοστεί παρατηρήθηκαν φαινόμενα που οι πολίτες έφευγαν π.χ. από τις περιοχές που είναι υπό περιορισμό και πήγαιναν κάπου αλλού για νυχτερινή διασκέδαση με αποτέλεσμα απλώς να μεταφέρονται τα φαινόμενα συνωστισμού.

Την εξήγηση έδωσε προχθές ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξηγώντας πως κάθε φορά τα μέτρα επεκτείνονται, περιορίζονται ή απαλείφονται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν για κάθε περιοχή, αλλά και αφού μελετηθούν όλοι οι παράμετροι ποιοτικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Δεν ξέρουμε αν τα επιχειρήματα Χαρδαλιά έπεισαν ή όχι τους επαγγελματίες που θίγονται από αυτούς τους περιορισμούς, διότι είναι αλήθεια πως οι συνέπειες είναι σοβαρές.

Επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι χάθηκε και όπως λένε η χαριστική βολή θα έρθει με τον περιορισμό του ωραρίου. «Δεν είμαστε Ευρώπη που βγαίνουνε στις 7 και τρώνε. Εδώ βγαίνουν στις ενιάμιση – δέκα. Εκείνη την ώρα βλέπεις και γεμίζουν τα μαγαζιά. Όταν έρχεται η ώρα δώδεκα παρά τέταρτο και χτυπάς το κουδουνάκι και λες φύγετε είναι ζημιά», υποστηρίζουν. Ο προβληματισμός τους μάλιστα γίνεται πιο έντονος , εάν τα καταστήματα συνεχίσουν να κλείνουν τα μεσάνυχτα τόσο το φθινόπωρο όσο και το χειμώνα που έρχεται.

Οι επιχειρηματίες λένε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές κινήσεις για να επιβιώσουν και ότι αν δεν βοηθηθούν τα πράγματα ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμα σύντομα.

«Εμείς σεβόμαστε τους υγειονομικούς νόμους αλλά οι νέοι νόμοι δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσουν. Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε όλοι στο δρόμο», έλεγε χθες στη στήλη, έντονα προβληματισμένος γνωστός Βολιώτης επαγγελματίας στον κλάδο της εστίασης. Δεν είναι ο μόνος που υιοθετεί τη συγκεκριμένη συλλογιστική. Υπάρχουν άνθρωποι που επένδυσαν, ανοίξανε καινούργια μαγαζιά και λειτουργούν με την «ψυχή στο στόμα» , λόγω των νέων μέτρων. Το πρόβλημά τους είναι πολύ σοβαρό. Δεν θα μπορούν να επιβιώσουν ούτε φέτος ούτε του χρόνου, αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης.

Με λίγα λόγια, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, αλλιώς τα λουκέτα – αναπόφευκτα- θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου