Καινούργιοι στόχοι, καινούργιες προκλήσεις

καινούργιοι-στόχοι-καινούργιες-προκ-740484

Της Βάσως Κυριαζή

Στις επόμενες ώρες χιλιάδες απόφοιτοι σε όλη τη χώρα θα γνωρίζουν αν έχουν πετύχει την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο, σε ποια σχολή και ποια πόλη. Η ανακοίνωση των βάσεων βάζει τέλος στην αγωνία τους και ανοίγει μπροστά τους έναν καινούργιο κόσμο.

Πάντα τέτοιες ημέρες το μυαλό όλων των μεγαλύτερων επιστρέφει στα δικά μας χρόνια, στις δικές μας μέρες αναμονής μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και των βάσεων. Για άλλους εκείνες οι μέρες ήταν χαράς, για άλλους στενοχώριας, αν δεν είχαν πετύχει τον στόχο τους.

Κι όμως, κάνοντας σήμερα σύντομη αναδρομή, αυτό που συνειδητοποιεί κανείς είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων κανείς δεν πήγε χαμένος. Ολοι λίγο πολύ βρήκαν τον δρόμο τους, είτε ξαναδίνοντας δεύτερη χρονιά και πετυχαίνοντας τον στόχο τους, είτε ακολουθώντας έναν άλλον δρόμο, που όμως τους έβγαλε σε καλό.

Η ρήση «οι πετυχημένοι άνθρωποι περνούν στο Πανεπιστήμιο», που κάποτε αποτελούσε θέσφατο, έχει καταρριφθεί προ πολλού. Αποτελεί μύθο, με τον οποίο μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές, που δεν είχαν τις ευκαιρίες, που έχουν τα σημερινά παιδιά για πολυεπίπεδη γνώση και μόρφωση.

Πέτυχες ή όχι, η ημέρα της ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων μετέπειτα μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη. Θυμάμαι τη μέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα για την παρέα του σχολείου. Πέρασαν οι 3 στις 5. Οι υπόλοιπες 2 νιώσαμε εκείνη την ημέρα τη μεγαλύτερη αποτυχία, που θα μπορούσαμε να αισθανθούμε. Προς στιγμή όμως. Διότι τα ξαναβάλαμε κάτω και κάναμε τις επιλογές μας. Στην πορεία του χρόνου φάνηκε πως βγήκαμε κερδισμένες.

Δεν τα καταφέραμε, δεν περάσαμε τότε σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο κυνηγήσαμε με έναν διαφορετικό τρόπο το όνειρό μας, τη γνώση και όλα καλά. Αποδείχτηκε πως οι πανελλαδικές δεν ήταν το τέλος του κόσμου. Υπήρχε εκεί έξω κάτι άλλο, το οποίο επιλέξαμε και επαγγελματικά βρήκαμε τον δρόμο μας. Η ζωή είναι άλλωστε ένας διαρκής αγώνας. Και εκείνοι, που τις επόμενες μέρες θα λάβουν το κλειδί, που θα τους ανοίξει την πόρτα σε μία σχολή, αγώνα και πάλι θα πρέπει να δώσουν. Από άλλο μετερίζι, με άλλα κριτήρια και άλλους στόχους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου