Κανένας δεν είναι άτρωτος

κανένας-δεν-είναι-άτρωτος-741219

Της Βάσως Κυριαζή

Mπορεί μεν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να κινήθηκε δύο συνεχόμενες μέρες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200, οι ειδικοί όμως επιμένουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της διασποράς του ιού στους νέους.

Με λίγα λόγια, η πανδημία παρουσιάζει σημεία αυξητικής τάσης, παρά τη μικρή επιβράδυνση των τελευταίων ημερών για αυτό και οι ειδικοί επιμένουν να απευθύνουν έκκληση για διαρκή επαγρύπνηση στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους, που πρωταγωνιστούν στην εκτεταμένη διασπορά φέτος το καλοκαίρι.

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς είναι η ηλικία των κρουσμάτων, η οποία ολοένα και μειώνεται. Χαρακτηριστικά, από τα 49 έτη που ήταν τον περασμένο Απρίλιο, η μέση ηλικία των περιστατικών πλέον έχει πέσει στα 39.

Την ίδια ώρα μόνο τον Αύγουστο οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν κατά μέσο όρο 36 χρόνων, ενώ σε κάποια νησιά η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 23 χρόνια!

Με αυτά τα δεδομένα η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου είναι αναμενόμενο να προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, που θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις, αν θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ή όχι, κατόπιν εισήγησης των λοιμωξιολόγων.

Αν συνεχίσουμε να βιώνουμε σαφή επιδείνωση και ευρεία διασπορά του ιού, αν οι πολίτες συνεχίσουν να επιδεικνύουν χαλαρότητα, τότε το σύστημα υγείας θα αρχίσει να νιώθει πίεση τις επόμενες εβδομάδες. Μπορεί να γίνουμε Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε.

Η πανδημία μάς έχει δείξει ότι δεν συγχωρεί κανένα λάθος και έχουν γίνει πολλά όσον αφορά στη διασπορά. Αρα ή θα αλλάξουμε ή θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στη χώρα. Ολοι οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γνωρίζει και πως πέφτει από τα σύννεφα. Ασφαλώς και χρειάζεται εφαρμογή των μέτρων.

Μακάρι και οι απείθαρχοι να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι όταν οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν και λένε πως η πανδημία σιγοβράζει, όταν η κυβέρνηση κάνει έκκληση για προσοχή, δεν κινδυνολογούν. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πλεύσης. Ολοι οφείλουμε να καταλάβουμε πως δεν είναι κανείς άτρωτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου